.
AcțiuniEducație

Dividend: definiție și modalități de distribuire

Dividendul reprezintă acea parte din profitul net obținut într-un an sau din profiturile acumulate de-a lungul anilor, ce este distribuită acționarilor proporțional cu numărul de acțiuni deținute și reprezintă principala modalitate de remunerare a acționarilor.

Dividend în bani

Companiile nu sunt obligate să plătească dividende, dar cele care o fac sunt recompensate printr-o evaluare mai bună în ochii investitorilor și printr-o cotație mai mare a prețului acțiunilor.

În general, companiile care răsplătesc acționarii în bani sunt businessuri mature, care nu mai au nevoie așa de mare de finanțare pentru a se extinde; start-up-urile, companiile mai recent înființate, care caută să câștige cotă de piață, să construiască noi facilități de producție sau să angajeze mai multe persoane, au nevoie de bani și, pe lângă sursele clasice – împrumuturi, emiterea de obligațiuni sau acțiuni, reinvestirea profiturilor este una dintre cele mai folosite metode de finanțare.

Când și cum se plătesc dividendele?

Plata în bani se poate face conform legii, trimestrial, semestrial sau anual, în funcție de hotărârea Adunării Generale a Acționarilor. 

Pentru a înțelege mai bine mecanismul convocării AGA și acordării de dividende, avem următoarea ordine în timp a datelor legate de aceste evenimente:

  • data de referință este data prezentată în convocatorul AGA la care cine este acționar este îndreptățit să participe și să voteze în cadrul acesteia.
  • data AGA se referă la ziua în care are loc această Adunare.
  • data ex-date sau data ex-dividend este ziua lucrătoare anterioară datei de înregistrare; cei care cumpără acțiuni începând cu această dată nu mai beneficiază de acest drept.
  • data de înregistrare este data stabilită în cadrul AGA care servește la identificarea acționarilor care urmează a beneficia de dividende. Spre exemplu, conform legilor din România, aceasta va fi ulterioară cu cel puțin 10 zile lucrătoare datei AGA.
  • data plății este data ulterioară cu cel mult 15 zile lucrătoare datei de înregistrare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data AGA în care s-a hotărât acordarea.

Cum influențează dividendele cotația unei acțiuni

În momentul în care compania își prezintă intenția de a distribui o sumă de bani investitorilor, prețul acțiunilor tinde de obicei să crească, fără a fi o regulă, aceștia fiind atrași de posibilitatea de a primi o sumă de bani. Ulterior, la data ex-date, cotația acțiunii ar trebui să se corecteze cu valoarea dividendului brut per acțiune, pentru că aceasta este, de fapt, suma de bani care iese din companie. 

O companie cu o istorie mai lungă de plăți, care declară o reducere a valorii dividendului sau chiar eliminarea lui poate semnala investitorilor că sunt probleme, iar cotația acțiunii va avea de suferit.

Dividendul special

Este legat adesea de un eveniment specific din activitatea companiei precum o vânzare de active, o restructurare corporativă sau orice alt eveniment care generează profituri suplimentare. De obicei, valoarea acestuia este mult mai mare decât valoarea dividendului normal.

Deși sunt un avantaj pentru investitori, pentru companii dividendele speciale sunt percepute negativ: plata lor duce la o scădere substanțială a banilor din conturi, dar și la scăderea cotației acțiunilor și dă, uneori, impresia unei companii lipsite de potențial de creștere.

Exemplu: Fondul Proprietatea a vândut acțiunile pe care le deținea la Hidroelectrica în urma unei oferte publice, iar întreaga sumă rezultată de 1,7225 lei per acțiune a fost distribuită acționarilor (o valoare mult mai mare decât cel de aproximativ 0,05 lei per acțiune plătit anual).

Poate că cel mai faimos dividend special este cel acordat de Microsoft în 2004, de 3 dolari per acțiune, în condițiile în care cotația se învârtea în jurul a 17-18 dolari, iar valoarea dividendului anual era de 0,16 dolari.

Dividendul în acțiuni (stock dividend)

Sunt situații în care companiile decid să păstreze profiturile în companie și, pentru a remunera totuși acționarii, decid să majoreze capitalul social cu suma respectivă și să emită noi acțiuni; fiecare investitor va primi un număr de acțiuni noi proporțional cu ponderea pe care o are în numărul total de acțiuni existente. 

Exemplu: o companie care are un capital social de 100 de milioane de lei, împărțit în 100 de milioane de acțiuni cu valoarea nominală de 1 leu. Compania decide să încorporeze un profit în sumă de 10 milioane de lei; așadar, capitalul social se va majora cu 10%, la 110 milioane de lei, prin emiterea a 10 milioane de acțiuni noi cu valoarea nominală de 1 leu. Fiecare acționar existent va primi 1 acțiune nouă la 10 acțiuni deja deținute.

Avantajele dividendului în acțiuni pentru investitori

Dacă în cazul distribuției în bani se plătește un impozit, în cazul dividendului sub forma acțiunilor nu se plătește nicio taxă sau impozit la momentul acordării acestora. Acțiunile noi se înregistrează în portofoliu la valoarea nominală și doar la momentul vânzării acestea vor fi impozitate, dacă se obține un profit în urma vânzării.

Investitorii care se bazează pe dividende ca venituri recurente, preferând să primească bani în loc de acțiuni, au posibilitatea de a vinde acțiunile nou primite și să încaseze sumele respective.

Cum influențează dividendele în acțiuni cotația acestora?

Acordarea de noi acțiuni diluează cotația lor, care ar trebui să scadă direct proporțional cu procentul de acțiuni suplimentare; în practică, cotația scade mai mult sau mai puțin decât ar trebui, în funcție de condițiile pieței de la momentul acordării noilor acțiuni. Totodată, un preț mai mic atrage de regulă, investitori mai mulți (chiar dacă mai mulți brokeri permit în prezent și cumpărarea de acțiuni fracționate).

Strategii de investiții legate de dividend

Poate cea mai bună decizie pentru tine ca investitor este de a reinvesti în acțiuni dividendele primite în loc de a le încasa. Datorită puterii dobânzii compuse, reinvestirea crește semnificativ randamentul obținut pe termen lung.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button