Indicele Dow Jones Industrial Average – primul indice reprezentativ al bursei americane
Dow Jones Industrial Average, denumit adesea Dow sau Dow Jones, este unul dintre cei mai urmăriți indici bursieri din lume, fiind și unul dintre cei mai vechi, ce include o gamă largă de companii blue-chip, companii solide cu profituri constante. Scopul fondatorilor a fost acela de a avea o măsură a stării de sănătate a economiei americane.
Charles Dow, Edward Jones și Charles Bergstresser sunt cei trei care au fondat Dow Jones & Company în 1882 cu scopul de a crea mai mulți indici bursieri și de a avea o reprezentativitate mai mare a companiilor cotate la bursă. Ulterior, ei au pornit și ziarul The Wall Street Journal, care a devenit una dintre cele mai influente publicații financiare din lume.
Cum la începutul anilor 1900 bursa a devenit o instituție foarte populară, performanțele companiilor listate au fost intuitiv legate de creșterea sau descreșterea economiei, fapt ce a cimentat relația dintre economia americană și indicele Dow Jones. Chiar și astăzi, în percepția populară relevanța acestuia este mai mare decât cea a indicelui S&P 500, considerat mai reprezentativ.
Istoricul Dow Jones Industrial Average
Indicele Dow Jones Industrial Average a fost creat în data de 26 mai 1896 și includea inițial 12 companii, în principal din sectoarele industriale, predominante în epocă, companii ce operau căi ferate, funcționau în domeniul petrolului sau al gazului, dar erau exclude cele din domeniul transporturilor și al utilităților. Această regulă s-a păstrat până în prezent.
Pe măsură ce economia a căpătat multiple valențe, indicele a fost extins la 20 de companii până în 1916 și la 30 de companii în 1928. De-a lungul anilor, companiile selectate proveneau din rândul celor listate la New York Stock Exchange, dar acest lucru s-a schimbat în 1999, atunci când au fost incluse Microsoft și Intel, listate la acel timp pe NASDAQ. Singura companie dintre cele doisprezece componente inițiale în indice, care funcționează și în prezent, este General Electric (retrasă ultima oară în 2018); majoritatea celorlalte există și ele, dar sub alte nume și forme de organizare.
Dow Jones (DJIA) a pornit de la valoarea de 40,94 de puncte, iar ca landmark-uri importante, a atins nivelul de 1.000 de puncte în 1972 și 10.000 de puncte în 1999. Maximul istoric este cel de peste 40.000 de puncte înregistrat la mijlocul acestei luni.
De-a lungul timpului, randamentul mediu anualizat calculat la finele lunii aprilie 2024 este de 8,59% în ultimii zece ani și de 9,90% în ultimii treizeci de ani.
Cum se calculează DJIA
Inițial, indicele era calculat ca medie aritmetică simplă a cotațiilor celor douăsprezece companii componente. Dar cum aceasta nu mai era relevantă în urma diverselor operațiuni (de majorare, splitare etc.), a fost creat Divizorul Dow, care este o constantă predeterminată utilizată pentru a determina efectul unei mișcări de un punct în oricare dintre companii; la finele lunii aprilie 2024, acesta este aproximativ 0,152. Astfel, în prezent, pentru a calcula valoarea indicelui se împarte suma prețurilor acțiunilor celor treizeci de companii la valoarea divizorului.
Companiile incluse în indice sunt ponderate în funcție de preț, spre deosebire de cele din indicele S&P 500, care sunt ponderate în funcție de capitalizare. aceasta înseamnă că acțiunile cotate mai scump primesc o pondere mai mare.
Exemplu: acțiunea Boeing era cotată în 2018 – 2019 la peste 300-350 de dolari per acțiune, ceea ce înseamnă că ponderea sa în indice era de două ori mai mare ca în prezent.
Tocmai pentru acest motiv în principal, dar și datorită faptului că sunt incluse doar treizeci de companii, indicele și-a pierdut relevanța inițială atât în ochii economiștilor, cât și în ochii investitorilor, în dauna indicelui S&P 500. Vedem, de altfel, acest lucru în sumele investite în fondurile de investiții și ETF-uri ce au ca activ suport acești indici, extrem de mici în cazul celor ce urmăresc DJIA.
Condiții de eligibilitate și componența actuală a indicelui
Indicele Dow Jones include principalele companii americane – cu sediul în Statele Unite, considerate cele mai relevante pentru economia americană și listate la New York Stock Exchange și NASDAQ. La finele lunii aprilie 2024, cele treizeci de companii componente și ponderile alocate erau următoarele:
Indicele este rebalansat trimestrial, în funcție de prețurile de închidere din a treia vineri a lunilor martie, iunie, septembrie și decembrie. Nu există reguli clare, predeterminate – cum ar fi o anumită capitalizare sau un profit anual, selecția unor noi companii fiind guvernată mai exact de cerințe calitative, precum o reputație excelentă, are o creștere susținută de-a lungul anilor sau prezintă interes pentru investitori.
Cum se poate tranzacționa indicele Dow Jones Industrial Average
Pentru a beneficia de avantajul diversificării, cea mai bună modalitate de a investi în indicele DJIA este prin intermediul unui ETF ce are ca activ suport indicele și urmărește aproape identic evoluția acestuia; astfel, pe piețele europene cel mai tranzacționate sunt Amundi PEA Dow Jones Industrial Average UCITS ETF (AHYL) tranzacționat în dolari pe Xetra, Lyxor DJ Industrial Average UCITS ETF Dist. (DJE), denominat în euro la Euronext Paris și iShares DJIA ETF USD Acc, simbol CIND – tranzacționat în dolari pe piața de la Londra, respectiv în euro, simbol SXRU pe Xetra.