OMV Petrom este prima mare companie cotată la bursa românească ce prezintă rezultatele financiare aferente anului financiar 2023, rezultate în scădere abruptă, datorată prețurilor mai mici la petrol și a vânzărilor mai mici de energie electrică.
Veniturile OMV Petrom din vânzări excluzând accizele la produsele petroliere, s-au ridicat la 38,808 miliarde de lei, o scădere de 37% față de veniturile anului 2022, cel mai bun an din istorie pentru companie. Rezultatul din exploatare a fost cu 30% mai mic decât cel din 2022, toate segmentele de activitate ale grupului, cu excepția celui de Explorare și Producție având rezultate mai slabe față de anul anterior.
OMV Petrom intenționează să acorde un dividend de 0,0413 lei per acțiune
Profitul net al grupului OMV Petrom a urmat aceeași dinamică, scăzând și mai abrupt cu 61% la 4,03 miliarde de lei, ceea ce corespunde unui profit net per acțiune de 0,0647 lei. Contribuția de solidaritate pentru țițeiul rafinat a avut o contribuție importantă la această scădere, compania plătind 2,729 miliarde de lei anul trecut în contul acestei contribuții.
În ceea ce privește dividendele, propunerea Directoratului OMV Petrom este de a propune un dividend de bază brut pentru anul financiar 2023 în valoare de 0,0413 lei per acțiune, ceea ce reprezintă o creștere de 10% față de dividendul plătit anul trecut și corespunde unui Payout Ratio de 63,83%. Propunerea va fi supusă aprobării Adunării Generale a Acționarilor din aprilie 2024; de asemenea, compania ia în considerare să acorde și dividende speciale, iar o potențială distribuire va fi subiectul unei alte Adunări ulterioare.
Estimările OMV Petrom pentru 2024
Privind către viitor, OMV Petrom ia în calcul pentru anul acesta un preț mediu al țițeiului Brent în jurul a 80 de dolari barilul și preconizează o marjă de rafinare în jur de 10 dolari per baril. Producția este estimată să scadă cu 6,19%, la o medie zilnică de 106 mii bep/zi, în timp ce valoarea investițiilor organice este prevăzută la aproximativ 4,7 miliarde de lei, mai mare cu 34% față de anul trecut, datorată în primul rând proiectului Neptun Deep de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.
Cu toate aceste rezultate dezamăgitoare, cotația OMV Petrom (SNP) se apreciază la deschiderea de astăzi cu 1,55%. În ultimii ani, pe fondul creșterii prețurilor petrolului în urma pandemiei de covid, compania s-a înscris pe un trend ascendent, care pare să nu se întrerupă, în ciuda acestor sincope de producție și de venituri și profituri în scădere.