.
Analiză fundamentalăEducație

Profitul operațional – EBIT (Earnings Before Interests and Taxes)

Profitul operațional este un indicator important al profitabilității deciziilor de business luate de-a lungul timpului și ne arată capacitatea companiei de a face profit din activitatea principală, deoarece nu include profiturile sau pierderile realizate din activitățile financiare sau cele extraordinare.

Profitul operațional sau profitul din exploatare, așa cum mai este cunoscut, reprezintă profitul realizat din operațiunile de bază ale companiei, respectiv profitul realizat din veniturile obținute din care sunt scăzute cheltuielile cu costurile variabile de producție – costul materiilor prime folosite, cheltuieli de administrare a afacerii, cheltuielile cu salariile, cercetare și dezvoltare, vânzare și marketing, dar fără a lua în seamă sumele plătite ca taxe sau dobânzi. 

Cum calculăm profitul operațional

În cazul în care nu este prezent în situațiile financiare oferite de companie, profitul operațional poate fi calculat foarte ușor de către investitori pentru că, atât profitul net, cât și valoarea taxelor și a dobânzilor sunt evidențiate distinct în Situația Contului de Profit și Pierdere. Valoarea EBIT mai poate fi calculată scăzând din veniturile totale costul bunurilor vândute (COGS – Cost of goods sold) și cheltuielile operaționale.

Veniturile obținut de compania Coca Cola în primele trei trimestre din anul 2023 au fost de 34,905 miliarde de dolari, în timp ce costul bunurilor vândute a totalizat 13,886 miliarde de dolari, iar cheltuielile variabile de producție au fost de 11,981 miliarde de dolari.

EBIT = 34,905 mld $ – 13,886 mld $ – 11,981 mld $ = 9,038 mld $

Utilizarea EBIT în analiza companiilor

Indicatorul EBIT este cel mai util în analiza companiilor din industriile care au un bilanț mare, cu multe active fixe (clădiri, utilaje, echipamente), precum companiile din sectorul petrolier și de exploatare a gazelor naturale, deoarece acestea au valori mari ale deprecierilor și amortizărilor activelor. Pe de altă parte, aceste companii se finanțează deseori prin credit, deci au datorii mari; așadar, prin faptul că nu ia în calcul cheltuielile cu dobânzile, utilizarea doar a valorii acestui indicator este limitată într-o analiză pertinentă.

Totodată, profitul operațional este utilizat pentru a compara companii cu rate de impozitare diferite, multe companii beneficiind într-o măsură mai mare sau mai mică de diverse taxe reduse, subvenții sau alte ajutoare de stat, care pot distorsiona valoarea profitului net.

Profitul operațional și legătura cu alți indicatori

Profitul înainte de plata impozitelor, dobânzilor, dar și a costurilor cu deprecierea și amortizarea activelor (EBITDA – Earnings Before Interests, Taxes, Depeciation and Amortization) este un alt indicator de măsurare a profitabilității unei companii. Acesta se obține adăugând la valoarea EBIT valoarea deprecierii și a amortizărilor activelor fixe și a programelor informatice sau a altor proprietăți intelectuale.

Mai importantă este marja de profit operațional, se calculează prin raportarea EBIT la valoarea vânzărilor și este, de asemenea, un indicator foarte important al analizei financiare: analizând dinamica acesteia de-a lungul timpului, putem observa consecvența managementului în obținerea de profit. Totodată, putem compara marja de profit operațional a companiei cu marjele obținute de companii similare care operează în cadrul aceleiași industrii. 

VolkswagenStellantisGMFordTeslaMercedesBMWFerrari
6,93%12,42%7,19%4,15%9,19%12,72%11,76%26,84%
Tabel 1. Marja de profit operațional în cazul unor producători auto, date la 9 luni 2023

Totodată, valoarea profitului operațional poate fi utilizată în cazul companiilor mature, care au cheltuieli de capital relativ consistente, ca un substitut pentru fluxul de numerar liber (FCF – Free Cash Flow).

Cu toate acestea, deciziile de investiții nu ar trebui niciodată să fie luate în baza unui singur indicator, iar valoarea profitului operațional nu face excepție!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button