Sub semnul taurului: retrospectiva evenimentelor din primele zile ale lunii iulie și ce așteptăm de la săptămâna financiară 8-12 iulie 2024
Săptămâna financiară trecută a fost marcată de noi maxime pentru indicii bursieri americani S&P 500 și NASDAQ pe măsură ce companiile din tehnologie și-au continuat creșterea, în timp ce în Europa indicii au stagnat în așteptarea rezultatelor alegerilor din această duminică din Franța. Totodată, prima dezbatere prezidențială din Statele Unite ne-a relevat problemele tot mai acute de degenerare mentală ale actualului președinte Joe Biden și posibil candidat din partea Partidului Democrat.
Indicii bursieri americani la maxim
Indicele S&P 500 a închis săptămâna în creștere cu 1,95% la 5.567 de puncte, iar indicele NASDAQ cu 3,60% la 20.391,97 de puncte, depășind pentru prima dată în istorie bariera celor douăzeci de mii de puncte. Așteptările de reducere a dobânzilor în urma datelor macroeconomice ce par să susțină această abordare, dar și începerea sezonului de rezultate financiare, estimate în creștere, au susținut această apreciere.
Printre performantele săptămânii au fost Tesla, cu o creștere de peste 27% și Apple cu 7,44%. Acțiunile Tesla (TSLA) au crescut cu 37% în opt ședințe de creștere consecutivă, reușind să revină pe creștere de la începutul anului, în urma rezultatelor de livrări ale celui de-al doilea trimestru. Acestea au depășit ușor estimările analiștilor, dar investitorii se așteptau la cifre mult mai slabe, având în vedere turbulențele de pe piața mașinilor electrice din primul semestru al anului.
Știrile bune au inclus și acordul autorităților germane pentru extinderea uzinei de la Berlin, precum și adăugarea modelelor sale pe lista de mașini acceptate de către autoritățile din China, ceea ce poate aduce importante creșteri de vânzări în această țară.
Criptomonedele au scăzut puternic toată săptămâna
Prețul Bitcoin (BTCUSD) a scăzut cu 6% pe parcursul săptămânii trecute, sub nivelul de 57.000 de dolari, pentru prima dată în ultimele două luni. Motivul principal este returnarea a 140.000 de Bitcoin către clienții păgubiți ai platfomei Mt. Gox în urma furtului din 2014 a aproximativ 940.000 de Bitcoin, ceea ce va duce cel mai probabil, la marcări de profit importante în condițiile în care la acel moment prețul monedei era de 450 de dolari. Toată piața a fost afectată, cu scăderi importante pentru Solana de 10% și Ethereum de 14%.
Maxime bursiere în România și prima reducere a dobânzii din partea BNR
În România, săptămâna financiară a fost marcată de noi maxime pentru indicii bursieri, indicele BET terminând săptămâna la maximul istoric de 18.442,43 de puncte, după ce o bună parte din dividendele distribuite pe parcursul lunii s-au întors în piață și au contribuit la creșterea cotațiilor. Indicele are o creștere aproape liniară în ultimele douăsprezece luni, în care a legat o apreciere impresionantă, de 43,69%. Creșterea este și mai mare chiar, de aproximativ 56%, pentru indicele BET Total Return, ce ia în considerare și dividendele distribuite de companiile componente.
Consiliul de Administrație al BNR, întrunit vineri 5 iulie 2024 a hotărât reducerea ratelor dobânzilor de politică monetară cu 0,25% și menținerea nivelurilor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută ale instituțiilor de credit, aceasta primă scădere fiind mult așteptată.
Cum inflația și-a accelerat scăderea în lunile de primăvară la 5,1% în mai (sub prognoza BNR), iar economia este așteptată în creștere în trimestrul al doilea și al treilea, decizia de scădere a venit în mod firesc, fiind anticipată de piață în condițiile în care dobânzile în piață sunt deja la un nivel de 6%.
Ce așteptăm de la săptămâna financiară 8-12 iulie 2024
Săptămâna financiară va fi marcată de incertitudini politice mai ales, în condițiile în care se întețesc vocile democraților americani sau donatorilor Partidului Democrat, ce solicită retragerea candidaturii lui Joe Biden în urma prestației catastrofale de la dezbaterea prezidențială de săptămâna trecută, dar și în urma interviului acordat ABC News, după ce au apărut informații că Administrația Prezidențială a transmis anticipat întrebările ce urmau să îi fie adresate.
Totodată, rezultatul alegerilor anticipate din Franța, care ar putea aduce cel mai mare scor din istorie pentru extrema dreaptă, chiar dacă nu va putea forma guvernul, va aduce multă incertitudine pentru piața bursieră franceză și europeană.
De asemenea, președintele Fed Jerome Powel urmează să apară în fața Senatului și a Camerei Reprezentanților marți, respectiv miercuri, audierile fiind concentrate pe politica monetară.
Datele despre inflația din Statele Unite așteptate joi 11 iulie 2024
În ceea ce privește datele macroeconomice, săptămâna financiară include raportul asupra inflației lunii iunie din Statele Unite, date care vor veni joi 11 iulie: așteptările sunt pentru o creștere lunară de 0,1% și una anuală de 3,1% a CPI – Consumer Price Index, în scădere față de nivelul înregistrat în luna mai, iar indicele Core-CPI, care exclude prețurile mai volatile ale alimentelor și combustibililor, este așteptat în creștere lunară cu 0,2%.
O reluare a trendului de scădere a inflației, după ce în ultimele șase luni aceasta a stagnat, ar putea aduce o primă reducere a dobânzilor de referință pentru dolar din partea Fed la ședința din Septembrie, așteptările pieței conform datelor CME FedWatch crescând în acest sens săptămâna trecută în urma creșterii ușoare a șomajului. Astfel, prima tăiere (72% șanse în acest sens) este așteptată pe 18 septembrie, urmată de o nouă scădere la final de an pe 18 decembrie.
Importurile și exporturile lunii iunie în Germania vor fi prezentate luni, cererile săptămânale de șomaj din Statele Unite și inflația din China sunt așteptate marți, stocurile de petrol din SUA miercuri, date importante despre economia Marii Britanii (inclusiv PIB-ul, producția industrială și balanța comercială, toate din luna mai), inflația din Germania și comerțul exterior al Chinei apar joi, iar inflația din Franța și inflația la poarta fabricii din SUA – Producer Price Index vineri 12 iulie.
Începe și sezonul rezultatelor financiare semestriale
Pe finalul săptămânii, mai exact joi 12 iulie, înainte de deschiderea ședinței de tranzacționare, avem primele raportări financiare aferente trimestrului al doilea din partea companiilor americane listate precum PepsiCo (PEP) sau Delta Air Lines (DAL) ca și capete de afiș, iar așteptăm rezultate de la mari instituții financiare americane – JPMorgan (JPM), Wells Fargo (WFC) și Citibank (C).
Prognozele estimează pentru trimestrul al doilea o creștere medie a veniturilor companiilor incluse în indicele S&P 500 cu 4,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, și o creștere a profiturilor cu 8,6%, conform FactSet; creșteri mai solide decât estimările ar susține trendul de creștere înregistrat de indicii bursieri din prima jumătate a anului.