27.1 C
București
joi, 18 iulie 2024

Bitcoin scade sub 58.000 de dolari din cauza Mt. Gox și a incertitudinilor economice din SUA

Prețul bitcoin a scăzut sub 58.000 de dolari pentru prima dată în ultimele două luni, pe fondul preocupărilor legate de returnarea unei cantități mari de Bitcoin către creditori de către fostul exchange Mt. Gox și a alegerilor prezidențiale din SUA, scrie Reuters.

Nu e prima data anul acesta când criptomoneda dă emoții investitorilor, pe 24 iunie bitcoin a scăzut sub pragul de 60.000 de dolari, dar și-a revenit în ziua următoare.

Scăderea prețului bitcoin, implicații și cauze

Joi dimineață, 4 iulie, prețul Bitcoin a coborât sub pragul de 58.000 de dolari, marcând o scădere de peste 5% în ultimele 24 de ore. Această scădere a afectat și alte criptomonede, cum ar fi Ether, care a scăzut cu 5,4%, Binance’s BNB (-6,1%), Solana (-8,8%) și Dogecoin (-7,2%).

Un factor major care contribuie la această scădere este îngrijorarea legată de returnarea a aproximativ 140.000 de bitcoin, în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari, către creditorii Mt. Gox. Administratorii exchange-ului, care și-a încetat activitatea în 2014, au început procesul de restituire și există temeri că acești creditori, după ce vor primi bitcoin înapoi, ar putea să vândă o parte semnificativă din aceste active cripto pe piață.

Acest lucru ar crește oferta de bitcoin disponibil pentru tranzacționare, ceea ce ar putea duce la o scădere a prețului bitcoin din cauza surplusului disponibil în piață. Această posibilitate de lichidare a activelor cripto de către creditori a generat presiuni suplimentare asupra pieței și a contribuit la scăderea prețului bitcoin.

Incertitudinile economice din SUA

Incertitudinile economice din SUA contribuie, de asemenea, la volatilitatea pieței cripto. Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat recent că nivelurile actuale ale deficitului sunt nesustenabile, menționând că „nivelul datoriei este complet sustenabil, dar calea pe care ne aflăm este nesustenabilă”. Declarația a accentuat temerile legate de inflație și de potențiale ajustări ale ratelor dobânzilor.

Investitorii sunt foarte atenți la starea economiei americane. Ei așteaptă cu interes raportul despre locurile de muncă (care apare mâine, 5 iulie) și detaliile din procesul-verbal al întâlnirii Fed din iunie. Aceste informații sunt importante deoarece pot influența așteptările investitorilor privind posibilitatea ca Rezerva Federală (Fed) să reducă dobânzile în septembrie.

Cu alte cuvinte, dacă raportul privind locurile de muncă arată o încetinire a angajărilor și dacă procesul-verbal sugerează că Fed este îngrijorată de economie, există o șansă mai mare ca Fed să decidă să reducă dobânzile pentru a stimula economia.

Așteptările privind reducerea dobânzilor de către Fed pot stimula prețul bitcoin deoarece investitorii caută investiții alternative mai atractive, crește lichiditatea pe piață, se influențează cursul dolarului și se modifică sentimentul pieței în favoarea activelor riscante.

Factorul politic

Cea mai importantă criptomonedă din lume a fost sub presiune în ultimele luni, iar scăderea sa s-a accelerat după prima dezbatere între candidații la președinția SUA, Joe Biden și Donald Trump, care a ridicat problema înlocuirii lui Biden ca și candidat.

Perspectivele pieței

În ciuda scăderii recente, unii analiști rămân optimiști. Analiștii de la QCP Capital și Coinbase au sugerat că luna iulie ar putea aduce o redresare a Bitcoin, bazându-se pe sezonalitatea pozitivă istorică a criptomonedei. Totuși, Toya Zhang de la Bit.com a avertizat că lipsa de lichiditate și absența unor inovații în sectorul cripto ar putea împiedica o creștere mai mare.

Pe măsură ce piața absoarbe impactul returnărilor de bitcoin de la Mt. Gox și răspunde la semnalele economice mai largi, volatilitatea este de așteptat să se mențină în săptămânile următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Ultimele articole