27.1 C
București
joi, 18 iulie 2024

Fed a păstrat nemodificate ratele dobânzilor la dolar în condițiile în care inflația din SUA a înregistrat o creștere anuală de 3,3% la finele lunii mai

Inflația din Statele Unite, măsurată prin CPI – Consumer Price Index, a rămas neschimbată față de luna anterioară, dar a crescut cu 3,3% comparativ cu luna mai 2023, un nivel încă ridicat pentru cea mai mare economie a lumii, ceea ce îngreunează deciziile de scădere a dobânzilor pentru banca centrală.

Marea majoritate a prețurilor componente incluse în indice au scăzut, însă ceea ce contează sunt prețurile în creștere ale cheltuielilor domestice, cu o pondere importantă în calculul indicelui, ce au înregistrat o apreciere anuală de 5,4%; în această categorie sunt incluse chiriile, ratele ipotecare, impozitele pe proprietăți sau utilitățile. 

Inflația core-CPI a avut o creștere anuală și mai mare, de 3,4%

Indicele core-CPI, ce nu ia în calcul prețurile mai volatile ale alimentelor și combustibililor, a înregistrat o creștere lunară de 0,2%, respectiv anuală de 3,4%; ambele cifre au fost cu 0,1% mai mici decât așteptările pieței.

Indicatorul preferat de Fed pentru a urmări inflația, PCE – Personal Consumer Expenditure a crescut și el la finele lunii aprilie cu 0,3% față de luna anterioară, și cu 2,7% comparativ cu aprilie anul trecut.

Fed-ul a păstrat neschimbată dobânda și a semnalat doar o reducere anul acesta

Deși avem această îmbunătățire minoră pentru inflația din SUA, Fed-ul a păstrat ieri nemodificate ratele dobânzilor de politică monetară la intervalul 5,25% – 5,50%, indicând chiar că nu se grăbesc deloc să scadă dobânzile; de altfel, conform proiecțiilor medii ale oficialilor băncii centrale americane, vom avea doar o reducere pe parcursul acestui an, urmând ca în 2025 să existe cel puțin cinci, bineînțeles toate aceste decizii fiind dependente de evoluția datelor din economia americană.

Cum în acest an mai avem întâlniri Fed în iulie, septembrie, noiembrie și decembrie, decizia de azi a tăiat așteptările economiștilor referitor la o primă reducere în septembrie. Cu toate acestea, investitorii au dus indicii la noi maxime istorice, cu indicele S&P 500 terminând ședința în creștere cu 0,85% la 5.421,03 puncte, respectiv indicele NASDAQ în creștere cu 1,53% la 17.608,44 puncte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Ultimele articole