.
ȘtiriEconomie

Inflația în România s-a redus la 5,1% la finele lunii mai

Inflația măsurată prin IPC, Indicele Prețurilor de Consum, a scăzut ușor față de luna anterioară și a ajuns la o creștere de 5,1% comparativ cu finele lunii mai 2023, cel mai redus nivel din august 2021 încoace, pe fondul reducerii prețurilor la energia electrică și gaze, dar și la o serie de produse alimentare de bază.

Rata anuală a inflației se aproprie astfel, de prognoza pentru inflația de la finele anului de 4,9% estimată de BNR, însă noi scumpiri sunt așteptate de la 1 iulie odată cu majorarea din nou a accizelor carburanților cu 50%, cel puțin cu 40 de bani per litru. Banca centrală a României are o țintă de inflație de 2,50%, plus/minus 1%.

Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum – IAPC, utilizat la nivelul Uniunii Europene pentru a avea o măsurare armonizată pentru inflația statelor membre, a înregistrat de asemenea, o creștere anuală de 5,8%.

Prețurile în creștere ale mărfurilor nealimentare și ale serviciilor țin sus inflația

Prețurile alimentelor au crescut în medie cu 1,24% față de luna mai 2023, cele mai mari scumpiri înregistrându-se la conservele din fructe (10,01%), cacao și cafea (6,82%) pește și conserve din pește (6,31%), dar și la carnea de vită și de porc, de asemenea cu o creștere de peste 6%. O creștere importantă față de anul trecut avem și la prețul băuturilor alcoolice, care a crescut cu aproape 9%.

În schimb, cele mai mari scăderi de preț s-au înregistrat la produsele de morări și panificație, inclusiv la făină și mălai, de peste 30%, la ulei – unde avem o scădere de peste 20%, unt, zahăr și ouă.

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, per total prețul acestora a crescut cu 6,38% în ultimele douăsprezece luni, creșteri importante având la medicamente (24,15%), articole medicale (20,52%), articole chimice (inclusiv detergenți – 23,70%), încălțăminte (9,02%) și la îmbrăcăminte, confecții și tricotaje (7,73%); prețurile energiei electrice și a gazelor continuă să scadă, fiind mai mici cu 5,95%, respectiv cu 17,89% comparativ cu luna mai a anului trecut.

Prețurile serviciilor au o creștere medie anuală de 9,29%, toate categoriile înregistrând scumpiri pe parcursul acestei luni. Serviciile poștale au cea mai mare creștere anuală, de 26,57%, biletele de avion de asemenea, au crescut cu 21,37%, în timp ce cheltuielile cu serviciile de apă, canal și salubritate au fost mai mari cu 15,48%.

Cu toate că dobânda de referință a BNR este de 7%, practic excesul de lichiditate a dus dobânzile din piață la 6%, nivel similar cu rata facilității de depozit; dacă impactul noilor accize nu va fi prea mare, ne putem aștepta la o eventuală reducere a dobânzilor la începutul toamnei.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button