Inflația prognozată de BNR pentru luna decembrie 2024 este așteptată să scadă la 4,9% de la nivelul de 6,61% înregistrat în luna martie, conform minutei ședinței de politică monetară a Consiliului de Administrație al BNR din data de 13 mai. Avem astfel, o creștere a nivelului așteptat a inflației, de la 4,7% anterior, în condițiile evoluțiilor macroeconomice de la începutul anului.
În schimb, creșterea economică este așteptată „să accelereze progresiv în 2024 și 2025, și ceva mai pronunțat decât s-a anticipat anterior, în condițiile temperării inflației și ale redresării treptate a cererii externe, dar mai ales pe fondul conduitei politicii fiscale și al utilizării fondurilor europene aferente instrumentului Next Generation EU”.
Aceeași traiectorie, ușor mai ridicată, o va avea și inflația CORE 2
Rata anuală a inflației CORE 2, calculată pe baza Indicelui Prețurilor de Consum din care sunt excluse prețurile administrate și cele ale produselor alimentare și combustibililor considerate mai volatile, este așteptată de asemenea, pe o traiectorie ușor mai ridicată decât cea anticipată anterior, la un nivel de 5,3% la finele anului și la 3,5% la nivelul lui martie 2026.
Printre riscurile și incertitudinile, ce ar putea afecta negativ inflația și traiectoria acesteia în intervalul de prognoză al următorilor doi ani, sunt incluse evenimentele geopolitice din Ucraina și Orientul Mijlociu, evoluția economică a Europei, mai ales a Germaniei, și evoluțiile de pe plan intern.
Măririle de salarii pentru bugetari și cele ale pensiilor din acest an electoral, dar mai ales măsurile de corecție ce vor fi, cel mai probabil, adoptate anul viitor în contextul crescut al celor două deficite fiscal și bugetar pot genera riscuri la adresa inflației, cu efect asupra dobânzilor la care se împrumută statul român, și implicit asupra creșterii economice.
De ce sunt importante minutele băncii centrale
Minuta BNR sau mai ales minuta Fed este practic, un proces-verbal care ne oferă detalii despre raționamentul din spatele deciziilor de politică monetară, noi date macroeconomice, procesul de gândire din spatele deciziilor, eventuale modificări de prognoză, păreri ale unora dintre decidenți și multe alte informații valoroase pentru investitori, informații cu impact asupra evoluției burselor.