27.1 C
București
joi, 18 iulie 2024

SoftBank, nou record istoric al acțiunilor datorită avansului AI și cipurilor ARM

SoftBank Group a înregistrat o creștere spectaculoasă a valorii acțiunilor sale, atingând un record istoric de 11.190 yeni pe acțiune, pentru prima dată în 24 de ani, scrie CNBC.

Această performanță remarcabilă a fost alimentată de succesul pe piața publică al designerului britanic de cipuri Arm și de revenirea investițiilor în tehnologie, impulsionate de cererea explozivă din sectorul inteligenței artificiale (AI).

Istoria și evoluția SoftBank

Fondată în 1981 de Masayoshi Son, SoftBank a început ca distribuitor de software, devenind publică în Japonia în 1994. În timpul exploziei internetului, investițiile strategice, inclusiv una de 2 milioane de dolari în Yahoo, au crescut semnificativ valoarea companiei.

Cu toate acestea, prăbușirea acțiunilor companiilor de internet la începutul anilor 2000 a dus la o scădere dramatică a prețului acțiunilor companiei, care a coborât cu peste 90% față de vârful său din perioada dotcom.

În 2017, SoftBank a lansat Vision Fund, un fond masiv de investiții tehnologice, care a făcut numeroase pariuri pe companii tech la nivel global. Unele investiții, precum WeWork, au fost problematice, iar altele au fost afectate de reglementările stricte impuse de Beijing asupra sectorului tehnologic chinez la sfârșitul anului 2020.

Sediul Softbank din Tokyo

În ciuda unor pierderi record de 32 miliarde de dolari în 2023, Masayoshi Son a anunțat o schimbare de strategie, trecând în modul „ofensivă”, datorită oportunităților promițătoare din domeniul AI.

Cea mai recentă creștere a prețului acțiunilor companiei japoneze a fost influențată de succesul ofertei publice inițiale (IPO) a companiei Arm, în care SoftBank deține o participație majoritară.

Acțiunile Arm au crescut cu aproape 124% în acest an, contribuind la creșterea cu 78% a acțiunilor SoftBank. Analiștii atribuie acest succes strategiei de investiții a companiei în dezvoltarea unui portofoliu axat pe AI și semiconductori.

Creșterea spectaculoasă a prețului acțiunilor SoftBank reflectă nu doar succesul IPO-ului Arm și redresarea generală a pieței tehnologice, ci și încrederea investitorilor în strategia pe termen lung a companiei axată pe AI și semiconductori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Ultimele articole