.
Indici bursieriEducație

Indicele S&P 500 – cum se calculează, ce companii sunt incluse și cum putem investi în acest indice reprezentativ pentru economia americană

S&P 500 Index este cel mai cunoscut indice bursier la nivel global, fiind considerat indicele bursier reprezentativ pentru bursa americană. În componența sa sunt incluse 500 de companii – cele mai mari și mai solide financiar companii care sunt listate la bursele americane. În prezent, indicele se calculează în baza a 503 componente – pentru trei companii sunt luate în calcul câte două clase de acțiuni: Alphabet compania mamă Google și două companii din media Fox Corporation și News Corp.

Încă de la lansarea din 1957, S&P 500 a fost considerat barometrul economiei americane. Valoarea sa este calculată și anterior acestei date, începând cu 3 ianuarie 1928 pentru a avea o imagine de ansamblu a bursei pe o perioadă mai lungă de timp.

Ceilalți doi indici reprezentativi pentru bursa americană sunt Dow Jones și Nasdaq.

Dow Jones Industrial Average (DJIA) este cel mai vechi indice al pieței bursiere americane, ce a fost lansat în 1896 și include 30 de mari companii blue-chip, considerate cele mai solide și mai stabile companii cu sediul în SUA, acoperind toate domeniile de activitate cu excepția transporturilor și utilităților.

NASADQ 100 (NDX) este cel de-al treilea indice american urmărit la scară largă, ce include cele mai mari o sută de companii listate la bursa NASDAQ; în general, acestea sunt companii din toate sectoarele (cu excepția celui financiar), dar mai ales din sectorul IT, sector ce are o pondere de peste 90% în componența indicelui.

Cum se calculează indicele S&P 500

S&P 500 (SPX) ponderează capitalizarea bursieră a companiilor componente cu free-float-ul și acordă o pondere mai mare companiilor cu cele mai mari capitalizări. Ce înseamnă asta? Capitalizarea unei companii nu ia în calcul acțiunile răscumpărate, acțiunile deținute de management sau de alte agenții guvernamentale.

Capitalizarea unei companii se calculează înmulțind numărul total de acțiuni emise cu cotația de piață a unei acțiuni. În prezent, primele cinci companii au o valoare de piață foarte mare, și o pondere de aproximativ 20% în indice, iar primele 70 de companii urcă ponderea la trei sferturi; așadar, indicele a devenit foarte polarizat și reflectă evoluția economiei americane, ce a devenit dependentă de domeniul tehnologic.

O altă critică adusă construcției indicelui susține că acordarea unor ponderi mărite companiilor mari duce la o viziune distorsionată a pieței bursiere, dar se poate aduce argumentul că acestea au și cel mai mare număr de acționari, ceea ce justifică această decizie.

De o importanță mai mare este indicele S&P 500 Total Return (SPXTR), ce ia în considerare reinvestirea dividendelor ceea ce se traduce într-un randament mult mai bun de-a lungul timpului datorită dobânzii compuse. Practic, făcând o comparație între evoluția celor doi indici de la data de 1 Februarie 1988 – data creării SPXTR și până în prezent, randamentul adus de indicele Total Return este cu 80% mai mare decât indicele simplu.

Condiții de eligibilitate pentru a fi inclus în indicele S&P 500

Toate companiile cu sediul în Statele Unite (inclusiv cele de tip REIT – fonduri de investiții imobiliare) listate pe burse pot fi incluse în componența indicelui dacă îndeplinesc anumite condiții. Fondurile închise de investiții, ETF-urile, ADR-urile sau alte tipuri de instrumente financiare listate pe piețele americane nu sunt eligibile pentru a face parte din indice.

În al doilea rând, capitalizarea companiei trebuie să fie cel puțin egală cu 15,8 miliarde de dolari și să aibă un free-float de minim 50% – niciun acționar nu trebuie să depășească singur sau concertat, acest procent de deținere.

Din punct de vedere financiar, compania trebuie să îndeplinească cumulativ două condiții: profit în ultimul trimestru de rezultate financiare raportate, precum și profit pe parcursul ultimelor patru trimestre (chiar dacă are pierdere pe unul sau mai multe, per totalul celor patru trimestre trebuie să fie profit.

Din punct de vedere al tranzacționării, în precedentele șase luni datei evaluării trebuie să se tranzacționeze un număr minim de 250.000 de acțiuni zilnic, iar raportul dintre prețul mediu de închidere în aceeași perioadă înmulțit cu volumul istoric și capitalizarea companiei ajustată cu free-float-ul trebuie să aibă o valoare de minim 0,75.

Compania Standard and Poors ce calculează acest indice, face o rebalansare trimestrială a indicelui, verificând ca cele 500 de companii incluse să respecte regulile de mai sus, iar în cazul neîndeplinirii, poate decide păstrarea sau înlocuirea uneia sau mai multor companii.

Componența indicelui S&P 500 la finele lunii decembrie 2023

La finele lunii decembrie 2023, Apple avea o valoare de piață de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari, așadar avea cea mai mari pondere în componența indicelui de 7,01%. Microsoft a depășit de la începutul anului capitalizarea Apple și a devenit cea mai mare companie din lume, dar ponderea sa este mai mică – 6,96% și cel mai probabil, va fi revizuită la finele primului trimestru.

Urmează Amazon, cu o pondere de 3,44%, Nvidia cu 3,05%, Alphabet Inc clasa A cu 2,06%, Meta Platforms – 1,96%, Alphabet Inc. clasa C – 1,75%, Tesla, Berkshire Hathaway, JPMorgan Chase, Broadcom, UnitedHealth Group, Eli Lilly and Company, Visa și Exxon, toate cu o pondere de minim 1%.

În ultimii ani, creșterile înregistrate de primele zece companii au dus la o polarizare excesivă, acestea ajungând la o pondere de aproape două treimi din componența indicelui. Cum cele mai mari companii fac parte din sectorul tehnologic, proporția acestuia urcă la 29,5% la finele lui ianuarie 2024, urmat de sectorul financiar cu 13,1% și sectorul medical cu 12,8%.

Capitalizarea totală a indicelui era de 42,700 mii de miliarde de dolari la aceeași dată.

Cum poți investi în indicele S&P 500

Pentru a beneficia de avantajul diversificării, cea mai bună modalitate de a investi în indicele S&P 500 este prin intermediul unui ETF ce are ca activ suport indicele și urmărește aproape identic evoluția acestuia.

Această modalitate este preferată investiției individuale în cele cinci sute de companii prin prisma comisioanelor și a sumelor mari ce ar trebui alocate, ca să nu mai menționez și de necesitatea unui management activ al portofoliului.

Primul ETF ce are ca activ suport indicele S&P 500 a fost creat în 1993 și se tranzacționează sub denumirea de SPDR S&P 500 ETF Trust (SPDR); alături de iShares Core S&P 500 (IVV) și Vanguard S&P 500 (VOO) sunt cele mai mari fonduri din lume cu active în administrare de peste 400 de miliarde de dolari fiecare.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button