Primul transplant reușit al unui rinichi de porc modificat genetic
Un bărbat în vârstă de 62 de ani, care suferă de o boală renală în stadiu terminal, a primit cu succes un rinichi de porc modificat genetic. Operația, ce s-a întins pe durata a patru ore, a fost performată de chirurgii de la Massachusetts General Hospital din Boston pe data de 16 martie.
Rinichiul modificat genetic a fost obținut de compania eGenesis, prin adăugarea de gene umane pentru a îmbunătăți șansele de reușită ala transplantului și, totodată, prin eliminarea unor gene de porc care pot dauna oamenilor, precum molecula de zahăr de pe suprafața celulelor care pot duce la rejectarea organului de către sistemul uman. De asemenea, este reală îngrijorarea medicilor că unele virusuri ce afectează porcii ar putea fi transmise nu doar pacientului, ci și persoanelor cu care acești interacționează.
O inimă de porc modificată genetic a fost transplantată în urmă cu doi ani
Rămâne de văzut totuși, care va fi durata de viață a pacientului în urma acestei operații; așteptările medicilor chirurgi sunt pentru minim doi ani. O inimă de porc modificată genetic a fost transplantată unui pacient în ianuarie 2022, dar acesta a decedat după două luni de la operație. S-au mai încercat transplanturi de rinichi modificați genetic de porc, însă doar pe persoane aflate în moarte cerebrală.
Medicina se confruntată cu o listă lungă de așteptare pentru pacienții în nevoie de transplant, iar reușita acestei operații și mai ales, evoluția pozitivă pe un termen mai lung a pacientului, va determina o adevărată revoluție în xenotransplant – transplantul de celule, țesuturi sau organe de origine animală la om.
Compania eGenesis speră să lanseze până la finele anului un studiu clinic, prin care să testeze atașarea în afara corpului pentru pacienții cu insuficiență hepatică a unui ficat de porc modificat genetic, cu speranța menținerii în viață până la apariția unui donator uman eligibil.