
Dividendele acordate de companiile românești listate la BVB erau unul dintre motivele principale în luarea deciziilor de investiții, experiențele trecute obișnuind investitorii cu randamente de peste 10%. Numai că, deși profiturile se află pe un trend ascendent în ultimii ani, cotațiile acțiunilor s-au apreciat și mai mult, iar randamentele medii au ajuns să se învârtă undeva în jurul a 6-7%.
Pentru o piață de capital de frontieră, cu lichiditate redusă și cu riscuri de tot felul, cum este cea românească, acesta este o amenințare destul de mare de altfel, de a pierde din suflul atragerii de noi investitori. Chiar și Hidroelectrica are o medie zilnică a tranzacțiilor în încetinire după oferta publică din vara trecută, investitorii instituționali sunt puțini, alte instrumente financiare în afara acțiunilor și titlurilor de stat sunt prezente, dar lipsesc cu desăvârșire; pare un pic de exuberanță irațională în ultimul timp.
Propunerile Romgaz pentru dividendele anului 2023
Romgaz a prezentat vineri două propuneri pentru a fi supuse aprobării AGA din 24/25 aprilie, cu o dată de înregistrare de 5 iulie 2024 și data plății de 26 iulie 2024.
Prima variantă propune un dividend brut total de 0,3561 lei, din care 0,3397 lei per acțiune din profitul anului 2023 și 0,0164 lei per acțiune din profitul reportat. Cea de-a doua variantă vine cu un dividend brut total de 0,1425 lei per acțiune, propunere recomandată de conducerea administrativă și executivă pentru a fi aprobată de acționari, având în vedere nivelul ridicat al investițiilor asumat de companie de aproape un miliard de euro, necesar mai ales pentru investițiile din Marea Neagră.
Romgaz își va majora capitalul social prin acordarea de 9 acțiuni gratuite pentru una deținută, acționarilor înregistrați la data de 29 mai 2024.
Dividendele propuse până acum sunt la fel de mici, cu excepția OMV Petrom și BRD
Săptămâna trecută, Transgaz a venit cu o propunere de dividend brut de 0,35 lei per acțiune, cu un randament de 1,8% raportat la închiderea de vineri, iar Biofarm cu o valoare brută a dividendelor propuse de 0,031 lei – 3,74% randament.
Dintre marile companii energetice, mai avem până acum un posibil randament de 6,1% la OMV Petrom, adus de un dividend brut de 0,0413 lei per acțiune dacă va fi aprobat de AGA convocată pe 24/25 aprilie 2024.

Banca Transilvania intenționează să își remunereze acționarii cu un dividend de 1,2520 lei per acțiune – randament de 4,5%, pe lângă clasica majorare de capital cu 14,80% acțiuni gratuit, în timp ce BRD are o propunere cu un randament de 6,9% pentru un dividend brut de 1,4070 lei per acțiune.
Și de ce zic de exuberanță irațională? Cotațiile se învârt în jurul maximelor, fiecare zi reprezintă un maxim pentru indicii pieței: BET-XT are o creștere de 8% de la începutul anului și de 37% în ultimul an. Piața a cam luat-o înaintea profiturilor, iar o știre ca aceasta ar fi adus scăderi importante pentru companie pe o piață matură – Romgaz scade doar cu 0,73%.
Iar așteptări pentru randamente mai mari de 10% la dividend avem acum doar de la Hidroelectrica. Dar cu o floare nu se face primăvară.
Incep cu o concluzie : o asemenea gogomanie nu ma asteptam de la cineva care se pretinde broker cu experienta. Sa ma explic : in AGA din 18 decembrie 2023 a fost APROBATA o majorare de capital social care se traduce prin alocare de actiuni gratuite in proportie de 9 actiuni gratuite la 1 actiune detinuta. Data alocare : 30 mai 2024. Valorile propuse ale dividendelor, care au ex-date-ul de 4 iulie 2024, au legatura cu noua valoare a cotatiei de dupa 28 mai 2024 (data ex-date pentru alocarea de actiuni gratuite) care va fi probabil ca ordin de marime 6,1 lei/act. daca de exemplu corectia se va face de la valoarea ACTUALA pe care ati mentionat-o in articol de 54.90 lei/act. Prin urmare daca vreti un randament corect al dividendului trebuie sa-l impartiti la aproximativ 6 lei/act. si nu la 54.90 lei/act.
PS : Este prima data in viata mea cand fac un comentariu la un articol si o fac datorita respectului meu pentru tizul meu Dan Cadar si pentru ca sper ca de data asta a fost o scapare regretabila si chiar sa fiti o publicatie serioasa.
într-adevăr, o eroare destul de mare, mi-a scăpat din vedere majorarea de capital; vă mulțumesc că ne-ați semnalat-o, am operat modificările în articol.