Săptămâna financiară 11 – 15 Noiembrie 2024: HABEMUS TRUMP!
Circulă o glumă că alegerile din Statele Unite sunt atât de importante pentru economia globală că nu ar trebui să mai lăsăm americanii să voteze… Realegerea lui Donald Trump ca președinte marchează o revenire politică istorică cu efecte sistemice asupra economiei globale – toată campania acestuia a fost presărată de menționări referitoare la tarife protecționiste, tăieri de taxe, dereglementări și retragerea țării din diversele tratate economice globale. Dar care ar fi principalele efecte economice și financiare?
În primul rând, așa cum de altfel se anticipa, revenirea lui Trump la Casa Albă a dus la creșterea imediată a activelor speculative: criptomonede, acțiuni, care au atins în săptămâna aceasta maximele istorice: bitcoin-ul a urcat la peste 76.000 de dolari, iar indicele S&P500 cochetează cu borna de 6.000 de puncte. Companiile americane care produc local vor fi principalele beneficiare ale reducerilor de taxe și ale tarifelor impuse la importurile din alte țări și asta este motivul pentru care investitorii au fost mânați de o ușoară ”exuberanță irațională” zilele acestea, mai ales că nu știm exact care sunt măsurile ce le va lua noul și vechiul președinte, și cât suport va avea de la legiuitorul american.
Ținta războiului comercial va fi în primul rând China, inamicul cel mai important al Americii pentru rolul de lider mondial, dar și partenerul Europa va plăti un preț piperat pentru ”protecția” acordată de SUA. Dar ceea ce nu pare să ia în calcul Trump este tocmai partea urâtă a acestor tarife – și anume că acestea vor fi suportate în primul rând de consumatorul american, care se va vedea nevoit să plătească mai mult pentru o gamă largă de bunuri, ceea ce va duce în cele din urmă la creșterea inflației și la o încetinire a consumului.
Totodată, vor fi foarte importante deciziile geopolitice ale lui Trump referitoare la războiul din Ucraina și cel din Orientul Mijlociu, și care vor avea un impact asupra evoluțiilor economice din regiunile respective, dar și la nivel global. Om trăi și om vedea ce va fi pe termen mai lung, așa că haide să revenim în prezent și să ne concentrăm pe evenimentele săptămânii următoare.
Săptămâna financiară în Statele Unite
Dacă săptămâna trecută a fost plină de evenimente în Statele Unite, săptămâna ce tocmai a început este mai săracă, atât în date macro cât și în rezultate financiare, pe măsură ce sezonul raportărilor pentru trimestrul încheiat la 31 septembrie se aproprie de final. Cele mai importante date ale săptămânii sunt cele referitoare la inflația la finele lunii octombrie, prezentate miercuri 13 noiembrie, așteptată în ușoară creștere datorită prețurilor mai mari ale caselor și ale chiriilor, iar raportul ar trebui să cimenteze decizia Fed de săptămâna trecută de reducere cu 0,25% a dobânzilor.
Joi vom avea și datele PPI (Producer Price Index), care măsoară practic inflația la poarta fabricii, așa cum mai este denumită și reflectă modificările prețurile producătorilor americani pentru bunurile și serviciile vândute – dacă acestea sunt mai mari, cel mai adesea acest cost este transferat către consumatorul final; tot joi așteptăm și evoluția săptămânală a cererilor de șomaj, dar și declarații din partea președintelui Fed Jerome Powell, toate acestea având un impact direct asupra evoluției dolarului și a evoluțiilor bursiere. Săptămâna se încheie cu date despre producția industrială, stocurile companiilor și foarte important, vânzările de retail, practic măsura consumului final din Statele Unite.
Printre companiile mai importante care vor prezenta rezultatele financiare săptămâna aceasta sunt Home Depot, Occidental Petroleum (una dintre favoritele lui Warren Buffett) și producătorul de medicamente Novavax marți, Tencent și Cisco miercuri, Alibaba, Applied Materials și Walt Disney joi, Aegon și Foot Locker vineri.
Săptămâna financiară în Europa
În Europa, săptămâna financiară va fi influențată de realegerea lui Donald Trump, iar investitorii vor încerca să determine cât de mult ”trăsnăile” (a se citi măsurile economice) preconizate a fi implementate de acesta vor impacta evoluția economică de pe continent. Statele europene se vor vedea nevoite să crească cheltuielile militare, să crească investițiile în fabrici locale, să inoveze mai mult, practic cam tot ceea ce nu face acum.
Strict referitor la statistici, ceea ce poate să influențeze evoluția monedei europene săptămâna acesta sunt de asemenea, datele referitoare la inflația la finele lunii octombrie în principalele economii europene – Germania marți, Franța și Italia vineri, dar mai ales evoluția PIB-ului din trimestrul al treilea al zonei Euro, așteptat în creștere față de trimestrul anterior, caz în care se poate considera că sunt șanse minime ca economia europeană să intre în recesiune.
Calendarul raportărilor este ceva mai încărcat, cu rezultate financiare pentru T3 2024 din partea componentelor indicelui DAX Hannover Rueck și Continental astăzi, Spotify, Infineon, Vodafone, Mediobanca sau United Internet mâine, Allianz, Porsche, RWE și Alstom miercuri, Siemens, Deutsche Telekom, Merck, E.ON joi, pentru ca săptămâna să se încheie cu asiguratorul Generali.
Ce evenimente financiare așteptăm în România
În țara noastră săptămâna financiară este presărată de importante date macroeconomice și începe astăzi cu prezentarea datelor referitoare la comerțul internațional cu bunuri și servicii al României la finele lunii septembrie; în mod normal datele ar trebui să reflecte o adâncire a deficitului balanței comerciale în condițiile unor exporturi impactate de evoluția lentă a economiilor europene, principalul partener comercial, dar și o creștere serioasă a importurilor datorată consumului intern.
Mâine avem datele despre inflația dar și evoluția câștigului salarial mediu după primele zece luni ale anului, iar joi așteptăm cifrele Produsului Intern Brut în trimestrul al treilea, iar așteptările nu sunt tocmai optimiste, în condițiile în care doar cheltuielile mari ale populației contribuie mai semnificativ la creșterea economică, cu o mențiune totuși și pentru investițiile publice. De ce sunt importante aceste date, dar mai ales dinamica lor din ultimele luni? Pentru că sunt principalele elemente luate în balanță atunci când BNR ia deciziile referitoare la creșterea sau scăderea dobânzilor.
Investitorii de la BVB sunt cam în expectativă în ultimele luni și asta se vede în evoluția slabă a lichidității din ultimele două luni, dar lucrurile se vor mai anima începând cu săptămâna aceasta odată cu prezentarea rezultatelor financiare aferente celui de-al treilea trimestru pentru cele mai multe dintre companiile listate la Bursa de Valori București. Calendarul pe zile include printre altele:
- Azi – One United Properties
- Mîine 12 Noiembrie – Simtel Team și Transilvania Broker de Asigurare
- Miercuri 13 noiembrie – Aquila, Alro Slatina și Safetech Innovations
- Joi 14 noiembrie – este rândul Arobs Transilvania, Digi Communications, Premier Energy, dar și al principalelor companii al căror acționar majoritar este statul român Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz și Transelectrica,
- săptămâna se încheie vineri 15 Noiembrie cu cele mai multe raportări, din partea Antibiotice Iași, Electrica, Fondul Proprietatea, Medlife, Sphera Group (deținătorul francizelor KFC), Romgaz, TTS și Purcari.
Așteptările investitorilor sunt mai degrabă pesimiste, ținând cont și de evoluția din primul semestru al anului și de preconizatele creșteri de taxe și impozite de anul viitor, așadar orice rezultate mai slabe decât așteptările vor duce la continuarea marcărilor de profit observate în ultimul timp.