.
ȘtiriCompaniiFinanciar

Banca Transilvania a raportat un profit trimestrial mai mare cu 52,19%

Banca Transilvania a raportat vineri seară după închiderea ședinței de tranzacționare, rezultatele financiare aferente celui de-al treilea trimestru al anului, marcând o creștere de peste 50% a profitului trimestrial, ce a urcat la 898,712 milioane de lei, dar o încetinire a creșterii veniturilor, la doar 22%, datorită cheltuielilor operaționale mai mari. 

Veniturile operaționale ale băncii la nouă luni fost mai mari cu 28,65% și au totalizat 5,97 milioane de lei, în principal datorită veniturilor nete din dobânzi mai mari.

Creștere de 9,2% a creditelor acordate de Banca Transilvania în primele nouă luni

Valoarea creditelor acordate de Banca Transilvania în primele nouă luni a urcat cu 6,2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 9,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Soldul creditelor brute acordate companiilor a urcat la 49,6 miliarde de lei, în timp ce soldul creditelor pentru populație a depășit ușor 33,2 de miliarde de lei. 

Soldul provizioanelor a crescut cu 7,5% la 4,7 miliarde de lei față de începutul anului în timp ce rata creditelor neperformante s-a menținut scăzută, la un nivel de doar 2,01% conform EBA.

Valoarea totală a economiilor clienților a fost de 142,8 miliarde de lei, din care aproximativ 52% o reprezintă depozitele la termen, cu 6,2% mai mare față de valoarea înregistrată la începutul anului – o dinamică mai bună decât cea de la finele primului semestru. Astfel, raportul dintre credite și depozite a crescut ușor, la 58,02%.

Activele Grupului Banca Transilvania totalizează peste 40 de miliarde de euro

Activele întregului Grup financiar BT,  ce include și subsidiarele, au crescut cu 18,1% comparativ cu începutul anului, și au ajuns la 199,73 miliarde de lei, din care cele aferente băncii sunt de 176,47 miliarde de lei.

Din punct de vedere operațional, Banca avea 4,4 milioane de clienți activi la finele lunii septembrie, 6,6 milioane de carduri în portofoliu, în timp ce cumpărăturile realizate cu acestea au fost mai mari cu 23% față de primele nouă luni de anul trecut, iar cele cu telefonul au crescut cu 38%.

“Am continuat să creștem susținut pe toate planurile, atât în ceea ce privește numărul de clienți, cât și tranzacțiile. Am intrat în linie dreaptă cu integrarea OTP Bank România, implementată în timp record. Suntem un grup financiar integrat atât vertical, cu segmente complementare – de la aplicații, unități, ATM-uri, acceptare carduri la comercianți și e-commerce, până la procesare de numerar – cât și orizontal, prin companiile din Grupul BT. Acest lucru ne oferă eficiență și sinergii unice în sistemul financiar din România. Continuăm strategia de creștere, în beneficiul clienților și al acționarilor pentru că România are nevoie de bănci mari pentru a finanța economia”, a declarat Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania înn comunicatul transmis BVB.

Profitul aferent societăților achiziționate din OTP Group în cele două luni din momentul achiziției este de 91,9 milioane de lei, în timp ce profitul realizat din achiziția filialei băncii maghiare este în valoare de 675 milioane de lei neimpozabil și a fost determinat ca diferență între prețul plătit și partea din valoarea justă a activelor și datoriilor aferente OTP Bank, inclusiv a subsidiarelor. 

Cotația acțiunilor Banca Transilvania (TLV) înregistrează o creștere de 34,25% de la începutul anului, iar aceste rezultate trimestriale, care sunt în linie cu așteptările analiștilor, nu vor influența prea mult evoluția din perioada următoare.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button