Banca Transilvania a prezentat ieri, după închiderea ședinței de tranzacționare, rezultatele financiare aferente primelor șase luni ale anului, rezultate pozitive susținute de o creștere importantă a bazei de clienți, a tranzacțiilor efectuate de aceștia și a activității operaționale în general.
Banca a atras aproximativ 300.000 de noi clienți, din care aproximativ 46.000 de companii și a ajuns astfel, la un număr total de 4,3 milioane de clienți activi. BT a acordat credite de 4 miliarde de lei persoanelor fizice și de 11 miliarde de lei companiilor, și astfel, portofoliul de credite al băncii a ajuns la 78,8 miliarde de lei, în creștere cu 13,4% față de primul semestru din 2023. Totodată, depozitele clienților au urcat în aceeași perioadă cu 13,5%, la 139 miliarde de lei.
Venituri operaționale mai mari cu 24,48% pentru Banca Transilvania
Banca a obținut venituri operaționale de 3,956 miliarde de lei în prima parte a anului, ceea ce reprezintă o creștere de 24,48% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, datorită creșterii importante a venitului net din dobânzi, ce a fost de 2,674 miliarde de lei; venitul net din taxe și comisioane a fost, de asemenea, mai mare cu 15,4%, respectiv 610 milioane de lei, în timp ce venitul net din tranzacționare a atins 372 milioane de lei. La acest nivel, solvabilitatea Băncii la finele semestrului era de 27,84%.
Profitul net al perioadei a urcat la 1,81 miliarde de lei, ceea ce corespunde unui profit net per acțiune de 1,9742 lei.
“Rezultatele BT au crescut susținut în prima jumătate a anului, bazate pe creșterea bazei de clienți, a tranzacțiilor și activității operaționale. Dincolo de creșterea organică, integrarea OTP România în Grupul Financiar Banca Transilvania, pe care am început-o în august, este o prioritate pentru noi în perioada următoare. Continuăm dezvoltarea Grupului BT pe toate segmentele în care activăm, accelerăm incluziunea financiară în România și avem în vedere dezvoltarea relației cu românii care lucrează în afara țării. Obiectivul este creșterea prudentă și sustenabilă”, a declarat Directorul General Omer Tetik.
La nivelul întregului Grup Financiar Banca Transilvania, activele au crescut cu 16,2% comparativ cu cele de la 30 iunie 2023 la 177,9 miliarde de lei, iar profitul net consolidat a fost mai mare cu 35,7%, totalizând 2,145 miliarde de lei.
Banca Transilvania (TLV) este acțiunea cu cea mai mare pondere în indicele BET al Bursei de Valori de la București și înregistrează o apreciere de 35,91% de la începutul anului. Banca a finalizat în iulie achiziția OTP Bank România și a subsidiarelor sale și așteaptă acordul ASF pentru achiziția BRD Pensii parafată în luna mai.