.
ȘtiriEconomie

Indicele prețurilor producției industriale a înregistrat o scădere anuală de 7,9% pe parcursul lunii martie

Indicele prețurilor producției industriale sau inflația la poarta fabricii așa cum mai este cunoscută, și-a continuat evoluția descendentă pe parcursul lunii martie și creează premisele mult așteptatelor reduceri de dobândă din partea BNR. Astfel, la finele lunii martie, indicele PPI calculat în baza prețurilor pentru piața internă și externă a scăzut cu 1,8% față de nivelul lunii februarie și cu 7,9% comparativ cu luna martie 2023.

Evoluția anuală a indicelui prețurilor producției industriale 

Având în vedere marile grupe industriale, prețurile din industria energetică s-au contractat cel mai mult în ultimele douăsprezece luni cu 22,43%, iar cele din industria bunurilor de capital au crescut cel mai mult, cu 6,23%.

Cele mai mari scăderi anuale au înregistrat prețurile cu producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, care s-au contractat cu 26,62% față de martie anul trecut, cele ale substanțelor și produselor chimice (o contracție de 19,52%) și cele din industria extractivă a petrolului brut și a gazelor naturale (un minus de 13,73%).

În schimb, serviciile oferite de companiile din domeniul reparării, întreținerii și instalării mașinilor și echipamentelor au înregistrat o creștere a prețurilor de 23,74%, cele legate de distribuția apei și salubritate de 16,53%, în timp ce prețurile produselor din domeniul farmaceutic au crescut cu aproape 19% comparativ cu finalul lui martie 2023.

Ce este și cum se calculează indicele prețurilor producției industriale 

Indicele prețurilor producției industriale este o măsură a inflației care urmărește modificarea medie a prețurilor produselor și serviciilor industriale fabricate și livrate în primul stadiu de comercializare de către producătorii cu sediul în România. Prețurile măsurate sunt colectate de la aproximativ 1.800 de companii din aproape toate domeniile de activitate și nu includ taxe. 

Domeniile neluate în calcul includ fabricarea armamentului și a muniției, construcția de nave și bărci, fabricarea de aeronave și nave spațiale, extracția minereurilor de uraniu și toriu, fabricarea vehiculelor militare de luptă, prelucrarea combustiilor nucleari, colectare și epurarea apelor uzate, colectare, tratarea și eliminarea deșeurilor, activități și servicii de decontaminare, producția destinată consumului intern al companiilor.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button