Consiliul de administrație al BNR întrunit în ședința de vineri 12 ianuarie a hotărât menținerea pentru a opta ședință consecutivă, a ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an, precum și menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an. Totodată, BNR a menținut și nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Aceste decizii sunt în concordanță cu estimările analiștilor care se așteaptă la o eventuală reducere a dobânzii undeva spre mijlocul anului, în condițiile în care rata anuală a inflației va crește în luna ianuarie datorită majorărilor de taxe și accize impuse de Guvern. Ulterior, prognoza pentru inflație este de descreștere graduală, bazată pe scăderea prețurilor materiilor prime agroalimentare, ale prețului țițeiului la nivel global, dar și cea a prețurilor importurilor.
Inflația și-a accelerat scăderea pe final de an și a coborât la 6,6% la finele anului conform datelor prezentate vineri de Institutul Național de Statistică, nivel aflat atât sub nivelul ratei dobânzii de referință, cât și sub cel prognozat de BNR pentru finalul anului de 7,5%. Rata anuală a inflației calculată pe baza indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), indicator pentru determinarea inflației la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene, a fost de 7% la finele lui decembrie 2023.
Ținta anuală a BNR pentru inflație este de 2,5%
Strategia de politică monetară a BNR este țintirea directă a inflației și păstrarea acesteia la un nivel anual de 2,5%, cu o variație permisă de plus/minus 1% „inclusiv prin ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile”, conform comunicatului BNR.
Cel mai probabil vom avea o scădere graduală a dobânzii de politică monetară pe parcursul anului, în condițiile în care inflația își va urma tendința descendentă. Riscurile manifestate pe plan intern – să nu uităm că suntem într-un an cu patru rânduri de alegeri și că avem un deficit al bugetului de stat foarte mare, dar și incertitudinile geopolitice la nivel global pot duce la o deviere de la prognoza de inflație de 4,5% pentru finalul lunii decembrie 2024, cu impact direct asupra deciziei de reducere a dobânzii.
Următoarea ședință a Consiliului de administrație al BNR pe probleme de politică monetară va avea loc în data de 13 februarie 2024.