Prima emisiune din 2024 a Ministerului de Finanțe pentru titlurile de stat Tezaur
Programul Tezaur de titluri de stat destinate populației continuă și în 2024, statul având în continuare mare nevoie de bani pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice. Bugetul de stat pentru anul 2024 este construit pe un deficit bugetar de 5% din PIB și prevede o creștere a acestuia de 3,4%.
Deficitul bugetar după primele 11 luni din 2023 a fost de 73,55 miliarde de lei, reprezentând 4,64% din Produsul Intern Brut. Deși veniturile totale au crescut cu 11,8% față de anul anterior, cheltuielile au avut o dinamică mai accentuată, crescând cu 13,4% în aceeași perioadă. E de la sine înțeles de ce aceste emisiuni de titluri vor continua și anul acesta.
Perioada de subscriere de titluri Tezaur se întinde pe 3 săptămâni începând de astăzi
Subscrierea de titluri Tezaur se desfășoară pe o perioadă de 3 săptămâni începând de astăzi 15 ianuarie și cuprinde două emisiuni, una cu maturitatea de un an de zile pentru care dobânda anuală este de 6,10% și una cu maturitatea de 3 ani de zile, cu o rată anuală a dobânzii de 7%. Randamentele oferite sunt cu 0,1% mai mici decât cele oferite la emisiunea precedentă din ultima lună a anului trecut și urmează trendul ușor descendent al dobânzilor din ultima perioadă.
Valoarea nominală a unui titlu de stat Tezaur este de 1 leu, aceasta fiind și valoarea minimă a unei subscrieri, iar un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul perioadei de subscriere. Titlurile de stat sunt nominative și dematerializate și dau investitorilor drepturi egale. Subscrierile pot fi realizate doar de către persoane fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii și se pot face prin intermediul Trezoreriei sau prin ghișeele Poștei Române.
Pentru această emisiune regăsiți toate detaliile în Prospectul de Emisiune prezentat pe site-ul Ministerului Finanțelor, iar explicații mai ample despre caracteristicile titlurilor de stat Tezaur regăsiți în acest articol.
Evoluția inflației în ultimul an. Sursa INS
Chiar dacă ne putem aștepta în primele luni ale anului la o ușoară creștere a inflației datorită ultimelor majorări de taxe și accize, trendul descendent va continua din primăvară și se așteaptă ca BNR să reducă dobânda începând din prima jumătate a anului. La finele lunii decembrie, rata anuală a inflației (inflația la consumatori – Consumer Price Index CPI) a fost de 6,6 %, sub rata de referință a dobânzii de politică monetară a BNR de 7%.
În lipsa oricăror alte evenimente neprevăzute, pe termen de 3-5 ani, cel mai probabil dobânda oferită de statul român la emisiunile de titluri de stat va scădea și ea odată cu rata de referință a dobânzii BNR. Așadar, la acest moment, pare o bună idee de a investi în emisiunea de titlurile cu maturitatea de 3 ani de zile, dar aceasta trebuie văzută în contextul unui portofoliu de titluri diversificat, atât din punct de vedere al maturităților, cât și al valutelor.