FED – Rezerva Federală a SUA, a menținut miercuri seară constante ratele de dobândă la dolar, menționând în schimb posibilitatea reducerii de trei ori cu 0,25% până la finele anului în curs, însă numai în condițiile unei traiectorii descendente a inflației în următoarele luni.
FED a mărit prognoza pentru inflația anilor următori
Cu toate acestea, președintele FED Jerome Powell a evocat posibilitatea unor dobânzi mari în următorii ani în condițiile în care prognozele de inflație se mențin la niveluri ridicate: media estimată pentru dobânda la finalul lui 2025 a crescut la intervalul 3,75-4%, pentru ca aceasta să scadă la 3-3,25% în 2026. Estimarea medie pe termen lung a oficialilor FED este de 2,5-2,75%, cu un sfert de punct mai mare decât în decembrie, această estimare fiind considerată rata neutră a dobânzii – rata care nici nu stimulează, nici nu restrânge activitatea economică.
Ce este de reținut din raportul FED este că dobânda va fi real pozitivă, în condițiile în care proiecția pentru inflație la finele acestui an este acum de 2,4%, cea pentru finalul anului viitor este de 2,1%, urmând ca abia la finele lui 2026 să intre în ținta de 2%.
Banca Centrală a Elveției este prima care începe ciclul de reducere a dobânzilor
Pe de altă parte, Banca centrală a Elveției a decis astăzi să reducă dobânda, prima decizie de acest fel al unei mari economii. Astfel, dobânda de referință pentru francul elvețian este acum de 1,5%, după ce inflația s-a menținut în primele luni ale acestui an sub nivelul de 2% țintit de Banca Centrală, nivel la care se află încă din luna iunie a anului trecut.
Tot astăzi, Banca Centrală a Angliei a păstrat neschimbate ratele de dobândă la 5,25%, precum FED, dar diferența este că economia Marii Britanii a intrat în recesiune în cea de-a doua parte a anului trecut. Inflația se menține încă la un nivel ridicat, de 3,4% la finele lunii februarie, în scădere de la nivelul de 4% înregistrat în ianuarie, dar este mult peste nivelul țintă de 2%. Piața anticipează că Banca Angliei va începe să reducă dobânzile în cea de-a doua parte a anului.
Deși decizia FED nu a surprins cu nimic investitorii, piața a reacționat pozitiv, toții indicii reprezentativi ai bursei americane terminând ziua în creștere. Deschiderea de astăzi este de asemenea, pozitivă, indicele S&P 500 atingând cotația maximă istorică de 5.260 de puncte.