.
ȘtiriEconomie

China, exporturile cresc cu 7,6%, dar cererea internă slabă temperează economia

În luna mai 2024, exporturile din China au crescut cu 7.6% față de anul precedent, depășind așteptările economiștilor de 6%, scrie CNBC.

Practic, chinezii reușesc să găsească cumpărători pe piețele externe, oferind un oarecare răgaz economiei care se străduiește să-și revină durabil. Cu toate acestea, importurile au crescut doar cu 1.8%, comparativ cu 8.4% în luna precedentă, subliniind fragilitatea cererii interne.

China perspective economice mixte

Frederic Neumann, economist-șef pentru Asia la HSBC, subliniază că, deși cifrele exporturilor sunt pozitive, sustenabilitatea acestora depinde de cererea din SUA. Pe termen lung, China are nevoie de un motor intern robust pentru a asigura o creștere sustenabilă. Datele arată că în ultimele luni, economia de 18.6 trilioane de dolari a Chinei s-a redresat inegal, cu părți ale economiei înregistrând ritmuri diferite de recuperare.

Criza prelungită din sectorul imobiliar continuă să fie cel mai mare obstacol pentru economia Chinei, afectând încrederea investitorilor și consumatorilor și subminând activitatea economică internă. Importurile de produse de bază, precum petrolul și soia, au scăzut, în timp ce cele de cupru și minereu de fier au crescut, reflectând condițiile mixte ale cererii interne.

Se așteaptă ca statul chinez să lanseze mai multe măsuri de stimulare fiscală pentru a susține cererea internă. Fondul Monetar Internațional și-a revizuit ascendent prognoza de creștere pentru China în 2024, în conformitate cu obiectivul Beijingului de „aproximativ” 5%, dar a avertizat cu privire la riscurile economice asociate crizei din sectorul imobiliar.

În ciuda tensiunilor comerciale cu SUA, exporturile Chinei continuă să sprijine creșterea economică. Exporturile de circuite integrate au crescut cu 28.4% în luna mai, sugerând o redresare ciclică globală în sectorul electronicelor.

Totuși, Washingtonul și UE au criticat capacitatea industrială excesivă a Chinei în sectoarele tehnologice avansate și verzi, acuzând China că inundă piețele. Surplusul comercial al Chinei a crescut la 82.62 miliarde de dolari, depășind previziunile analiștilor, chiar și în contextul noilor tarife impuse de SUA.

În concluzie, deși exporturile Chinei sunt în creștere și oferă un răgaz economiei, susținerea acestora este incertă fără o cerere internă robustă și fără a lua în considerare riscurile asociate tensiunilor comerciale internaționale.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button