.
ȘtiriPiețe financiareSăptămâna Financiară

Săptămâna financiară 10 iunie – 14 iunie 2024

Săptămâna financiară care tocmai începe este foarte importantă pentru evoluția piețelor financiare din următoarele două luni, în care așteptăm datele despre evoluția inflației din Statele Unite, dar și decizia băncii centrale americane referitoare la o eventuală decizie de reducere a ratelor dobânzilor.  

Ultimele cifre venite dinspre economia americană sunt însă, destul de contradictorii – rata de creștere a PIB-ului din primul trimestru a fost revizuită în scădere la 1,6%, inflația se menține peste nivelul de 3,5% de la începutul anului, locurile de muncă nou create sunt mult mai mari decât așteptările (272.000 față de cele 185.000 estimate de analiști). În aceste condiții, probabilitatea de reducere a dobânzilor pentru ședința Fed din 18 Septembrie au scăzut vineri, după prezentarea datelor despre șomaj, de la 70% la 52,9%, singura ședință a băncii centrale în care este așteptată o astfel de decizie, conform CME.

Săptămâna financiară include mai multe date macroeconomice

Săptămâna financiară începe cu date mai importante, despre inflația și prețurile producției industriale din China pe care le așteptăm mâine, date macroeconomice din Regatul Unit și inflația (măsurată prin CPI) din Germania și Statele Unite, dar și stocurile de petrol din SUA miercuri, precum și decizia de dobândă pe finalul aceleiași zi. Joi așteptăm datele despre prețurile producției industriale din SUA, dar și decizia Băncii Japoniei referitoare la rata dobânzii, așteptată a fi menținută la 0,10%.

În Europa, inclusiv la BVB, săptămâna financiară cuprinde mai multe date ex-dividend ale unor companii precum Porsche, Edenred, Banca Transilvania etc. dar și ale unor companii din SUA, între care cele mai importante sunt Alphabet, Coca-Cola, Nvidia sau Meta Platforms, dar și splitul Nvidia de astăzi.

Nu în ultimul rând, conferința anuală a Apple cu dezvoltatorii de aplicații WWDC 2024 – Worldwide Developers Conference începe astăzi, cu așteptări mari din partea investitorilor în ceea ce privește includerea AI în universul companiei.

Indicele S&P 500 are o apreciere de 12,68% de la începutul anului și cochetează cu maximele istorice, investitorii având așteptări ridicate că Fed-ul poate reduce inflația spre ținta de 2% fără a afecta creșterea economică; numai că, toată creșterea din ultimul timp se datorează Nvidia și câtorva companii din domeniul tech, alimentate de isteria inteligenței artificiale generative. Price-to-earnings ratio pentru S&P 500 stă la o valoare de 24,79x în prezent, mult peste nivelul mediu al ultimilor ani, de 18x, ceea ce ne arată o piață supraevaluată în prezent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button