.
ȘtiriCompaniiTech

Apple și inteligența artificială

Conferința anuală a Apple cu dezvoltatorii de aplicații, ce se va desfășura săptămâna viitoare, ar trebui să fie punctul de cotitură pentru viitorul inteligenței artificiale: compania ar trebui să prezinte upgrade-uri cu capabilități de AI generativă pentru produsele sale software – asistență pentru scrierea mesajelor, editarea fotografiilor, un Siri mult mai performant; de asemenea, se așteaptă dezvăluirea unui potențial parteneriat cu dezvoltatorii importanți de AI, după ce au fost discuții cu OpenAI, Google sau Cohere.

Avantajul competitiv al Apple este dat de cele peste 2 miliarde de device-uri

Apple a rămas în urma Microsoft sau Google, care au început deja să integreze inteligența artificială generativă în produsele lor. Însă avantajul competitiv al companiei este tocmai imensa sa bază de peste 2 miliarde de device-uri, din care aproape 1,5 miliarde de telefoane, dar și integrarea perfectă între acestea și ecosistemul de softuri.

Lentoarea tradițională în dezvoltarea unor produse cât mai bune este unul dintre motivele adopției târzii a Apple pentru această tehnologie, numeroasele erori atât ale ChatGPT, cât și ale Gemini, nefiind de natură să grăbească potențialele lansări.

De altfel, decizia cea mai grea pentru companie a fost dacă să dezvolte propriile softuri, inclusiv Siri, sau să permită utilizatorilor să aleagă o aplicație dezvoltată de altcineva, chiar dacă acest lucru nu este o caracteristică a companiei; însă avantajul costurilor mai mici și expertiza redusă ar fi trebuit să cântărească mult în adoptarea acesteia din urmă.

Cotația Apple (AAPL) are o creștere de la începutul anului de doar 3,92%, printre motivele pentru subperformanța bursieră regăsindu-se vânzările în scădere de telefoane, dar și lipsa inteligenței artificiale generative din produsele sale.

Evoluția din ultimul an a fost destul de liniară, dar un lucru este clar – dacă Apple va reuși să surprindă la WWDC 2024, prețul acțiunilor ar trebui să crească peste nivelul de 200 de dolari per acțiune, iar compania va redeveni rapid cea mai valoroasă din punct de vedere al capitalizării.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button