AROBS Transilvania crește frumos de la an la an, dar fără recompense pentru acționari momentan.
Despre „Festina lente” și originea acestuia se poate discuta mult: fie că provine de la caracterizarea împăratului Augustus făcută de istoricul Suetoniu sau de la celebra lentoare a vechilor daci din Bures (teritoriul actual al Transilvaniei). Desigur, este de preferat o viziune mai prudentă și pe termen lung uneia nesăbuite și de creștere rapidă, dar mai ales, în cazul companiilor listate și a timpurilor în care trăim, ar cam trebui împăcate și capra și varza.
Pe lângă politica de creștere pe termen lung al companiei ar trebui să aibă o importanță crescută și o politică de remunerare a acționarilor; vedem beneficiile acesteia din urmă mai ales pe piața bursieră americană.
Ori, în cazul nostru, cifra de afaceri a AROBS s-a triplat în ultimii patru ani, dar profitul net este cu 25% mai mic în aceeași perioadă, dividendele lipsesc cu desăvârșire, cotația acțiunilor este similară cu cea de la listarea de acum doi ani și jumătate, iar transferul pe piața principală a BVB s-a făcut în doi ani datorită unei decizii greșite a managementului de schimbare a auditorului.
Poate că nu ar strica un pic de „pasiune”, mai ales că vorbim de o companie din domeniul IT.
Rezultatele financiare pentru anul 2023
AROBS a raportat pentru 2023 o cifră preliminară de afaceri de 428 de milioane de lei la nivel consolidat, ceea ce reprezintă o creștere de 43% față de anul anterior, pe seama integrării noilor companii achiziționate în 2022 – aportul acestora a fost de 109,6 milioane de lei.
Serviciile de software au adus venituri de 345,238 milioane de lei, mai mari cu 44%, în timp ce produsele software au totalizat 70,453 milioane de lei, pentru o creștere de 20%. Sistemele integrate au avut o contribuție de doar 11,981 milioane de lei, fiind una din subsidiarele grupului legate de contractele cu sectorul public.
Compania s-a confruntat însă, cu o creștere mai accentuată, cu 56% a cheltuielilor pe parcursul anului trecut, în urma majorării salariilor și beneficiilor oferite angajaților și a costurilor mai mari cu chiriile.
Profitul operațional s-a redus astfel, la 43,971 milioane de lei la finele anului trecut, ceea ce reprezintă o depreciere de 17,31% față de rezultatul obținut în 2022.
Pe parcursul lui 2023, AROBS în care a continuat să se extindă atât organic, cât și prin nouă tranzacții de M&A prin care au fost achiziționate companii ce operează în aceeași industrie. Pe 27 februarie 2024, compania a anunțat de altfel, o nouă tranzacție prin care a preluat integral grupul Infobest, o companie germană cu birouri în Leverkursen și în Timișoara, specializată în dezvoltarea de soluții software pentru industriile de e-commerce, producție, automotive, telecomunicații, finanțe, media și comunicații. Cifra de afaceri a Infobest pentru 2023 este de 4,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă aproximativ un plus de 5,6% la cifra de afaceri a AROBS.
De asemenea, compania a continuat să lucreze la integrarea efectivă a companiilor achiziționate în ultimii trei ani, integrare care este, conform declarațiilor publice ale managementului, principala preocupare pentru anul în curs. Rămâne de urmărit cum va decurge această integrare, dar mai ales ce beneficii va aduce investitorilor confruntați cu o stagnare a cotației acțiunilor, în condițiile unei creșteri pronunțate a pieței.
Dividende și răscumpărări de acțiuni
AROBS nu a plătit dividende în ultimii trei ani de când este cotată la bursă.
Primul program de răscumpărare de acțiuni s-a derulat între 11 iulie 2022 și 2 iunie 2023, prin care s-au răscumpărat 10.936.740 de acțiuni la un preț mediu de 0,9291 lei per acțiune. Programul a fost efectuat cu scopul remunerării și fidelizării angajaților prin intermediul unui Stock Options Program.
Compania a aprobat în ședința AGA din 4 martie 2024 un nou program de răscumpărare a maxim 11 milioane de acțiuni, ce se va desfășura pentru o perioadă de maxim 18 luni de la data publicării în Monitorul Oficial pentru un preț cuprins între un minim de 0,1 lei per acțiune și un maxim de 1,4 lei per acțiune.
Evoluția AROBS la BVB
Cotația actuală a AROBS Transilvania Software (AROBS) de 0,95 lei per acțiune, este identică cu prețul de închidere din prima zi de tranzacționare din 7 decembrie 2021. Fiind cea mai mare companie din IT listată la Bursa de Valori București, așteptările investitorilor erau ridicate, mai ales pentru o mutare rapidă pe piața principală, ce ar fi adus un interes mult mai mare din partea investitorilor instituționali, inclusiv a fondurilor de pensii.
Dar trecerea pe piața principală a Bursei de Valori București în data de 9 septembrie 2023 nu s-a materializat și într-o creștere a cotației, ci doar într-o majorare a volumelor tranzacționate.
Compania are la data articolului, o capitalizare de aproximativ 835 milioane de lei, cu bune șanse de a fi introdus cel puțin în indicele BET-XT al Bursei de Valori. Din punct de vedere al capitalizării, AROBS este pe locul 30 între cele 85 companii listate la BVB, iar din punct de vedere al tranzacțiilor ultimelor 6 luni, pe locul 22, cu o valoare totală tranzacționată de 49,730 milioane de lei.
În prezent, acțiunile AROBS sunt incluse în indicii MSCI Frontier Small Cap și MSCI Romania Small Cap, iar începând cu 18 martie vor face parte și din indicele FTSE Global Micro Cap. Cum unul din obiectivele managementului este includerea în universul indicelui local BET, cel mai probabil acesta va fi unul din elementele catalizatoare pentru creșterea cotației, celelalte fiind revenirea profitului pe un trend crescător, dar și o politică de remunerare a investitorilor.