27.1 C
București
joi, 18 iulie 2024

TSMC, aproape de o valoare de piață de 1 trilion de dolari pe fondul creșterii AI

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) se apropie de pragul de 1 trilion de dolari ca valoare de piață, pe măsură ce cererea pentru cipuri legate de inteligența artificială (AI) crește rapid, iar numeroase firme de brokeraj de pe Wall Street și-au actualizat estimările privind valoarea viitoare a acțiunilor.

TSMC și estimările firmelor de brokeraj

Recent, mai multe firme de brokeraj de pe Wall Street, inclusiv Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup și Morgan Stanley, au crescut țintele de preț pentru acțiunile TSMC. Goldman Sachs a ridicat ținta de preț cu 19%, până la NT$1.160, anticipând o creștere a prețurilor de producție pentru cipurile de trei și cinci nanometri. JPMorgan Chase estimează că gigantul taiwanez ar putea „ridica estimările de venituri pentru 2024 și ar putea crește cheltuielile de capital până la limita superioară a intervalului prevăzut”, prognozând că AI va contribui cu 35% la totalul vânzărilor până în 2028.

TSMC, ajutată de NVIDIA

Pe lângă beneficiile aduse de adopția extinsă a AI, TSMC a prosperat și din poziția sa de furnizor principal de cipuri avansate pentru Nvidia, devenită recent cea mai valoroasă companie din lume. TSMC a depășit Berkshire Hathaway Inc. săptămâna trecută, devenind a opta cea mai mare companie la nivel global în funcție de capitalizarea de piață, având o valoare de piață de 932 de miliarde de dolari, apropiindu-se de pragul de 1 trilion de dolari.

O analiză a firmei de investiții Bernstein susține creșterea TSMC pe baza capacității extinse de producție a „Chip-on-Wafer-on-Substrate” (CoWoS) și a posibilelor creșteri de prețuri pentru tehnologiile avansate de fabricație a cipurilor. Bernstein a ridicat ținta de preț pentru acțiunile listate în Taiwan la NT$1.080, de la NT$900, și pentru acțiunile listate în SUA la 200 de dolari, de la 150 de dolari.

Bernstein se așteaptă ca TSMC să depășească estimările pentru 2024, impulsionată de cererea pentru telefoane de înaltă performanță în tandem cu tehnologii avansate de fabricație a cipurilor. Veniturile din centrele de date AI ale companiei sunt în creștere, iar AI influențează și upgrade-urile de smartphone-uri.

Analiza arată o creștere a veniturilor de 25% și a câștigurilor pe acțiune (EPS) de 28% pentru întregul an 2024. Pentru 2026, se așteaptă o creștere suplimentară a EPS cu 26%, datorită cererii continue pentru tehnologia Chip-on-Wafer-on-Substrate (CoWoS), lansării anticipate a tehnologiei Lunar Lake de la Intel și posibilelor creșteri de prețuri pentru tehnologiile avansate de fabricație a cipurilor.

În ciuda unor volume de externalizare mai mici decât se așteptau de la Intel, EPS-ul TSMC este prognozat să mențină o creștere de două cifre până în 2026, datorită adoptării timpurii a tehnologiei pe 2nm de către AMD și Apple. Cu un raport preț-câștiguri de 20 de ori, acțiunile TSMC sunt considerate a avea un preț rezonabil în lumina creșterii rapide a câștigurilor și a vizibilității bune, conform analiștilor Bernstein.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Ultimele articole