.
ȘtiriPiețe financiareSăptămâna Financiară

Săptămâna financiară 24 martie – 28 martie 2025: începe sezonul dividendelor

A început oficial și primăvara, și odată cu ea par că se mai liniștesc oleacă și evenimentele astea geopolitice mai sensibile, căci deh, trebuie să ne pregătim de vacanța de vară. Trump aproape că a rezolvat conflictul din Ucraina – America preia infrastructura energetică, mineralele rare și tot ce o mai fi de valoare prin țara vecină, rușii primesc și ei probabil ceva teritorii, iar cei mai pierduți bineînțeles, sunt ucrainenii, care vor trebui să servească la doi șefi…  Fed-ul a crescut prognoza de inflație pe seama tarifelor vamale, europenii dau drumul la tiparniță pentru înarmare, chinezii înaintează milimetru cu milimetru în economia mondială, iar noi ne pregătim, ați ghicit, să inaugurăm sezonul grătarelor..

La nivel macroeconomic, începem săptămâna cu indicii PMI – Purchasing Manager Index din principalele economii europene – Germania, Franța, Marea Britanie și zona Euro, dar și din Statele Unite. Reamintesc, sunt calculați indici atât pentru industria manufacturieră și servicii, cât și un indice compozit.

S&P Global US Manufacturing PMI este întocmit din răspunsurile la chestionarele trimise managerilor de achiziții dintr-un panel de aproximativ 800 de producători, referitor la comenzile nou primite, creșterile sau scăderile producției, angajările sau concedierile efectuate, timpii de livrare, stocurile de materii prime sau de produse finite, iar răspunsurile pot fi că aceste activități sunt fie în creștere, stagnează sau sunt în scădere. Tocmai de aici rezidă importanța lui, managerii de achiziții au o vedere de perspectivă asupra următoarelor luni, indicele putând astfel, estima destul de fidel evoluția economiei în viitorul apropiat.

Mâine avem date despre înmatriculările de mașini din mai multe țări europene din luna februarie, când cel mai probabil s-a menținut trendul descendent , luna nefiind una propice achizițiilor de autoturisme. Industria auto contribuie cu peste 7% la PIB-ul Uniunii Europene și angajează peste 13 milioane de persoane, de aici și importanța acestor date.

Tot mâine așteptăm German IFO Business Climate, un indice compus, bazat pe un sondaj al antreprenorilor din producție, servicii, comerț și construcții din Germania, ce evaluează mediul actual de afaceri și măsoară așteptările pentru următoarele șase luni. Cum noua coaliție de guvernare are un ambițios plan de cheltuieli, reușind să primească și votul în Bundestag pentru creșterea pragului de îndatorare, acest indice ar trebui să confirme că perspectivele economice pentru cea mai mare economie europeană s-au îmbunătățit dintr-o dată.

Din Statele Unite așteptăm date din domeniul imobiliar, respectiv numărul autorizațiilor de construcție, vânzările de case noi și evoluția prețurilor locuințelor, dar mai ales CB Consumer Confidence – încrederea consumatorilor în economia americană, un nivel în scădere comparativ cu luna precedentă reliefând așteptările de scădere ale economiei în următoarea perioadă.

Inflația din Marea Britanie din februarie, ce vine miercuri, este văzută ușor în creștere față de nivelul de 3% de la finele lui ianuarie, susținând astfel decizia de săptămâna trecută a Băncii Angliei de a păstra nivelul ratelor de dobândă nemodificate la 4,5%. Iar de peste Ocean așteptăm Durable Goods Orders – comenzile pentru bunurile de folosință îndelungată, o măsură importantă a consumului casnic al gospodăriilor americane.

Joi avem datele finale pentru PIB-ul Statelor Unite din trimestrul patru al anului trecut, iar estimările sunt pentru o creștere de 2,3% a economiei, în pierdere de viteză comparativ cu creșterea de 3,1% înregistrată în lunile de vară; totdată, Pending Home Sales ne va dezvălui numărul de ante-contracte semnate pentru locuințele deja construite.

Iar ziua de vineri este plină de raportări relevante – balanța comercială, vânzările de retail și PIB-ul Marii Britanii, Gfk German Consumer Climate – încrederea consumatorilor germani în economie, date preliminare pentru inflația lunii martie în Franța și Spania, șomajul din Germania, dar mai ales PCE Price Index, indicatorul de măsurare a inflației preferat de banca centrală americană în luarea deciziilor de politică monetară.

Dividende pe parcursul săptămânii

Pe parcursul săptămânii avem și câteva date de ex-dividend din partea unor companii ce oferă randamente bune acționarilor, de peste 6-7%, și și țineți cont că vorbim aici despre euro sau dolar. Asta și prin prisma comparației cu randamentele oferite de companiile românești listate la BVB – dacă în trecut acestea depășeau lejer nivelul de 10%, primele propuneri de dividend apărute săptămâna trecută se învârt în jurul aceluiași nivel de 7%, atât pentru BRD, cât și pentru Petrom sau Nuclearelectrica. Investitorii pot aștepta un eventual dividend mai consistent de la Hidroelectrica, dar nici acesta nu va fi prea mare, în condițiile rezultatelor slabe de anul trecut.

Revenind, între numele mai sonore regăsim:

  • operatorul energetic italian ENI, ce plătește miercuri un dividend brut interimar de 0,25 euro, care corespunde unui Dividend Yield de 6,8%.
  • miercuri este ziua ex-dividend pentru cea de-a patra băncă ca mărime din Spania, Banco de Sabadell (SAB), care oferă un randament anualizat de 6,84% și pentru compania energetică franceză TotalEnergies, ce plătește pe 1 aprilie un dividend interimar de 79 eurocenți per acțiune, cu un randament de 5,38%.
  • British American Tabacco (BATS) plătește 60 de pence per acțiune pe 7 mai acționarilor înregistrați la data de 27 martie, cu un Dividend Yield de 7,59%.

Săptămâna financiară în România

Debutul României în preliminariile Campionatului de Fotbal 2026 a coincis cu startul alegerilor prezidențiale și avem iată stabilită echipa națională de candidați la funcția de președinte, cu 11 selecționați pe buletinul de vot, cu unii care nu au prins lotul și care se plâng că meritau și ei, ce să mai, la fotbal și la politică ne pricepem cu toții. Dar tot e bine, că avem ce discuta la grătar; cu investițiile ne-am cam liniștit acum, de când guvernul a crescut frecvența emisiunilor titlurilor de stat pentru populație și plătește randamente sigure de 7%, mai bune decât orice dividend sau chirie.

De la BNR avem marți datele statistice din februarie privind Indicatorii monetari, miercuri datele revizuite despre balanța de plăți, comerțul internațional cu servicii și investițiile directe din luna ianuarie, urmate joi de datele finale pentru datoria externă a României la 31 ianuarie 2025. Datele preliminare au prezentat o datorie externă totală de aproape 202 miliarde de euro și un grad de acoperire a importurilor de bunuri și servicii de 5,9 luni. Acest indicator măsoară câte luni de importuri poate să susțină o țară folosindu-se doar de rezervele sale valutare internaționale, iar un nivel considerat adecvat este între 3 și 6 luni. Așadar, putem sta liniștiți, avem de unde plăti bunurile pe care le importăm.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button