.
ȘtiriPiețe financiare

O retrospectivă pentru săptămâna financiară 17 – 21 iunie și ce așteptăm de la zilele ce urmează

Săptămâna financiară ce s-a încheiat a adus noi maxime pentru indicii bursieri americani, pe fondul continuării creșterii companiilor din tehnologie; pe final, am avut și ceva vânzări, însă per total, piețele încep ușor să resimtă aerul vacanței.

Indicele S&P 500 a atins în deschiderea de joi 20 iunie, maximul istoric de 5.505,03 puncte, datorită creșterii abrupte a Nvidia și a celorlalte companii din domeniul IT; ulterior, marcările de profit de joi și vineri au tras indicii în jos, dar per totalul săptămânii indicii s-au menținut în teritoriul pozitiv, mai ales Dow Jones Industrial Average, care a crescut cu 1,45%, S&P 500 a păstrat un plus de 0,75%, în timp ce NASDAQ doar un 0,21%.

Nvidia a avut câteva ore de glorie, când a reușit să treacă de Microsoft și Apple și să devină cea mai valoroasă companie din lume, însă marcările de profit, începute imediat după maximul istoric de 140,76 dolari per acțiune din deschiderea de joi, au dus cotația cu 10% mai jos, și compania a închis săptămâna cu o scădere de 4%.

Indicii europeni au început săptămâna în scădere, după rezultatele obținute de dreapta radicală la alegerile europarlamentare, mai ales în Franța, unde președintele Macron a convocat alegeri anticipate; pe final, am avut oarecare reveniri, însă incertitudinile politice vor persista și cum acțiunile americane din domeniul tech au început să arate semne de epuizare, toate acestea sunt surse de volatilitate în perioada următoare.

Petrolul a continuat trendul crescător datorită cererii în creștere, tradițională la începutul verii și al vacanțelor, stocurilor mai scăzute prezentate de Statele Unite, dar și evenimentelor geopolitice din Orientul Mijlociu, cu noi tensiuni între Israel și Hezbollah de această dată. Petrolul Brent, tranzacționat în Europa a închis săptămâna la 85,5 dolari per baril, în timp ce petrolul american WTI – West Texas Intermediate se tranzacționa în jur de 81 de dolari barilul.

În ceea ce privește criptomonedele, Bitcoin (BTC) a marcat a doua săptămână consecutivă de scădere, de la nivelul de peste 71.500 de dolari de la începutul lunii la sub 64.000 de dolari înregistrați vineri, pentru o depreciere de aproximativ 10%. În același timp, Ethereum (ETH) a scăzut cu 3,8% în ciuda știrilor pozitive venite dinspre autoritatea de reglementare din Statele Unite – SEC (Securities and Exchange Commission), care a încetat investigațiile Consensys – pentru unii specialiști,a cesta este următorul pas în clasificarea Ethereum-ului drept marfă (precum Bitcoin).

Săptămâna financiară 24-28 iunie

De la începutul anului, indicele S&P 500 are o apreciere de 14,6%, dar majoritatea creșterilor sunt date de companiile din sectorul tech – 28,2% și de cele din domeniul comunicaților – 24,3%. Creșterile uriașe înregistrate de Nvidia (155% de la începutul anului) și de celelalte companii, pe seama inteligenței artificiale generative, au adus îngrijorări, din ce în ce mai mari în ultimul timp, că raliul s-a transformat într-o bulă speculativă – iar asta se prea poate să continue și în ultima săptămână din iunie, cu noi scăderi de cotații.

În același timp, multe alte companii, precum cele din domeniul financiar sau cele industriale, care sunt în scădere de la începutul anului, pot oricând să reintre în atenția investitorilor și să atenueze eventualele scăderi ale companiilor din tehnologie, și astfel, indicii nu vor suferi foarte mult.

Săptămâna aduce și raportări financiare din partea unor companii importante, precum FedEx marți 25 iunie în Statele Unite, Micron Technology și General Mills miercuri 26 iunie sau Nike pe 27 iunie, și conglomeratul de investiții Prosus, listat la Amsterdam, cu investiții inclusiv în țara noastră (Emag, OLX, PayU) sau Hornbach în Germania.

La nivel macroeconomic, săptămâna vine cu date importante peste ocean:

  • marți Consumer Confidence – încrederea consumatorilor în economia Statelor Unite, prognozată a scădea comparativ cu luna anterioară; acesta este un indicator principal, deoarece poate prezice cheltuielile consumatorilor și implicit, o activitate economică în creștere. 
  • miercuri avem datele despre vânzările de case noi (New Home Sales) și stocurile de petrol (Crude Oil Inventories)
  • joi este ziua cea mai plină – comenzile pentru bunurile de folosință îndelungată (Durable Goods Orders), aplicațiile noi pentru șomaj (Initial Jobless Claims) și mai ales, PIB-ul american.
  • vineri așteptăm datele despre inflație, măsurată prin PCE Price Index, indicatorul preferat de Fed pentru evoluția prețurilor.

În România, vacanța începe să intre în drepturi, astăzi fiind zi nelucrătoare, tranzacțiile sunt din ce în ce mai mici la BVB și nu așteptăm nici date macro importante în această săptămână; mâine are loc AGA Ordinară anuală a Digi Communications NV, iar joi este data ex-dividend pentru ONE United Properties și pentru Transgaz.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button