
Săptămâna financiară 14 aprilie – 17 aprilie: o nouă reducere a dobânzilor la euro
După joaca asta de tip desene animate ”azi tarife, mâine nu, poimâine iarăși”, care a dus la scăderi masive pe piețele de capital și la creșterea alarmantă a dobânzilor la dolar cu peste 10%, efect total nescontat și potrivnic pentru calculele Administrației americane, săptămâna actuală se anunță una mult mai liniștită, specifică perioadei sărbătorilor pascale. Principalele piețe din Europa vor fi închise în Vinerea mare, inclusiv Bursa de Valori de la București, dar și luni 21 Aprilie, în timp ce New York Stock Exchange și celelalte burse nord-americane vor fi închise doar vineri.

Săptămâna financiară în Statele Unite
La nivel macroeconomic, nu sunt foarte multe evenimente programate care să influențeze piețele, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice modificări peste noapte, așa cum pare că este regula în ultimul timp. Mâine așteptăm evoluția prețurilor de export și import din luna martie și stocurile săptămânale de petrol, miercuri avem Retail Sales, prognozate a crește cu 1,3% în luna martie comparativ cu luna anterioară, oarecum contrar cu tendința de scădere a încrederii consumatorilor în economie, Producția Industrială (estimată în scădere cu 0,3%) și Business Inventories – stocurile de produse ale companiilor la finele lui februarie.
Pe finalul zilei, Președintele Fed Jerome Powell va ține o conferință de presă, urmărită foarte atent de economiști și investitori ce așteaptă eventuale indicații privitoare la următoarele mutări de dobândă în contextul războiului comercial declanșat de președintele american.
Urmează joi Building Permits – raportările privind autorizațiile de construcție acordate în martie, Housing Starts – modificare anuală a numărului de construcții rezidențiale nou începute pe parcursul lunii, dar mai ales Philadelphia Fed Manufacturing Index, despre a cărei importanță am vorbit și în episoadele anterioare.
Săptămâna financiară include raportări financiare pentru primele trei luni ale anului din partea unor nume mari precum Goldman Sachs, ce raportează astăzi, Bank of America, Citigroup și Johnson&Johnson mâine 15 aprilie, TSMC și Netflix joi 17 aprilie.

Săptămâna trecută, JPMorgan și celelalte bănci care au început sezonul de raportări au prezentat rezultate bune, peste estimările pieței, însă acestea au tras mai multe semnale de alarmă pentru trimestrele următoare, inclusiv prin majorarea substanțială a provizioanelor pentru credite neperformante. Cel mai longeviv și apreciat CEO din domeniu – Jamie Damon de la JPMorgan, apreciază că economia americană se confruntă cu turbulențe considerabile generate de tarifele vamale, inflația persistentă, deficitele fiscale mari și prețuri destul de ridicate ale activelor, cu efect direct asupra reducerii profiturilor viitoare.
În acest context, anticipările analiștilor pentru rezultatele Bank of America (BAC) de marți sunt pentru un profit de 82 de cenți per acțiune la venituri de 27 miliarde de dolari, pe seama performanței solide din activitatea de tranzacționare și a creșterii veniturilor nete din dobânzi susținute în mare parte de sectorul de retail, a cărei cerere pentru creditele ipotecare a fost puternică pe parcursul trimestrului. Ca o paranteză, aceasta va suferi o încetinire masivă în lunile următoare odată cu explozia dobânzilor la dolar.
Săptămâna financiară în Europa
În Europa avem de asemenea, raportări financiare de la companii precum Louis Vuitton Moet Hennessy, ce prezintă rezultatele financiare ale primului trimestru astăzi, ASML miercuri, Hermes și L’Oreal joi.
Mai multe companii din sectorul bunurilor de lux vor prezenta rezultatele săptămâna aceasta, inclusiv LVMH, Moncler, Brunello Cucinelli, Hermes sau Pernod Ricard, când vom avea un prim impact al turbulențelor comerciale din prima parte a anului asupra veniturilor companiilor din acest domeniu.
Încetinirea cererii din China și creșterea lentă din America de Nord și Europa au dus la o stagnare a vânzărilor bunurilor de lux în ultimul an, dar tarifele vamale americane ar putea aduce scumpiri ale produselor, relocări ale fabricilor în țările cel mai puțin expuse sau orientarea vânzărilor către țările predispuse la creștere, deși volumele realizate în acestea sunt mult mai reduse decât în China sau Statele Unite, toate acestea urmând să aibă un efect negativ atât asupra încasărilor, cât mai ales asupra profitabilității.
Pentru liderul pieței – Louis Vuitton Moet Hennessy, estimările medii ale analiștilor sunt pentru venituri de 21,21 miliarde de euro, relativ stabile comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Vor fi atent urmărite veniturile diviziei de modă și produse de piele, principalul pilon de venit al companiei, pe fondul incertitudinilor macroeconomice și al schimărilor în comportamentul consumatorilor.
Anticipările proprii ale ASML Holding (ASML), liderul global în echipamente pentru fabricarea semiconductorilor, pentru acest prim trimestru sunt pentru vânzări nete cuprinse între 7,5 și 8 miliarde de euro și o marjă brută de profit cuprinsă între 52% și 53%, în timp ce estimările analiștilor converg către venituri de 7,69 miliarde de euro și un profit net per acțiune de 5,63 de euro. Veniturile rămân impulsionate de cererea robustă pentru echipamentele de litografie EUV, esențiale în producția de cipuri avansate utilizate în aplicații de inteligență artificială, deși compania ar putea suferi de pe urma tarifelor vamale impuse de Statele Unite.

Între evenimentele macroeconomice care pot influența piețele financiare, așteptăm mâine nivelul de încredere al investitorilor instituționali și al analiștilor în evoluția cele mai mari economii europene în următoare luni – German ZEW Economic Sentiment, inflația lunii martie din zona euro, ce vine miercuri 16 aprilie, iar estimările economiștilor sunt pentru o ușoară încetinire la un nivel anual de 2,2%, dar mai ales ședința de politică monetară de la Banca Centrală Europeană de joi 17 aprilie, când este unanim așteptată o nouă reducere de 25 de puncte procentuale a ratei de dobândă până la nivelul de 2,25%.
Oficialii BCE au transmis în ultimele zile că sunt pregătiți să acționeze în vederea reducerii în continuare a dobânzilor de politică monetară, subliniind necesitatea sprijinirii economiei în fața eventualelor tarife vamale impuse exporturilor europene de către SUA, care au indus un grad ridicat de incertitudine pentru prognozele afacerilor companiilor europene. Piețele anticipează noi reduceri de dobândă pe parcursul anului, cu o rată terminală a facilității de depozit estimată între 1,50% și 1,75% pentru finele anului curent.
Săptămâna financiară în România
Așa cum este tradiția strămoșească, săptămâna financiară ce precedă Paștele în România presupune goana după cozonaci și cadouri de iepuraș, vacanțe mai mult sau mai puțin prelungite, deci cheltuieli importante din partea consumatorilor, care ar trebui să se regăsească în cifrele lunii aprilie. Raportări macroeconomice mai deloc – Indicii Producției Industriale mâine, Indicii valorici ai cifrei de afaceri în industrie joi și cam atât. Blue-chips-urile listate la BVB se pregătesc pentru Adunările Generale ale Acționarilor din ultima săptămâna a lunii, asta în timp ce cotațiile s-au menținut relativ stabile în această săptămâna plină de tumult pe piețele internaționale.