.
EconomieȘtiri

Exporturile Chinei au crescut cu 12% în martie, de teama tarifelor vamale ale administrației Trump

Exporturile Chinei au înregistrat o creștere neașteptată de 12,4% în luna martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care companiile s-au grăbit să expedieze mărfuri înainte ca noile tarife vamale americane să intre în vigoare, scrie CNBC. Potrivit datelor publicate luni de autoritățile vamale din China, ritmul de creștere a exporturilor Chinei a fost mult peste estimările analiștilor, care anticipau un avans de doar 4,4%.

Este cea mai mare creștere a exporturilor Chinei din octombrie anul trecut și indică o mobilizare masivă a exportatorilor pentru a evita efectele negative ale tarifelor impuse de administrația Trump, inclusiv cele de până la 145% pe bunurile importate din China.

În schimb, importurile Chinei au continuat să scadă, cu un declin de 4,3% în martie, reflectând cererea internă slabă care pune presiune pe economia națională.

Exporturile Chinei spre SUA și ASEAN cresc puternic, în ciuda tensiunilor comerciale

Exporturile Chinei către Statele Unite au crescut cu 9,1% în valoare totală, în timp ce importurile din SUA au scăzut cu 9,5% față de anul trecut, menținând totuși SUA drept cel mai mare partener comercial al Chinei pe baza relației bilaterale. De asemenea, exporturile Chinei către țările din ASEAN au crescut cu 11,6%, iar către Vietnam, o destinație strategică, au înregistrat un salt de aproape 19%.

Lingjun Wang, adjunctul conducerii administrației vamale chineze, a declarat luni că „abuzul de tarife de către guvernul SUA creează obstacole pentru comerțul global”, reiterând apelul Beijingului pentru negocieri constructive cu Washingtonul. Wang a mai spus: „China va implementa cu strictețe toate măsurile de retorsiune anunțate împotriva SUA, în conformitate cu legea”, dar va continua să își deschidă economia pentru o cooperare reciproc avantajoasă cu alte țări.

Ca o măsură de respiro pentru piețele globale, administrația Trump a acordat vineri, 11 aprilie, anumite scutiri de la tarife pentru produse electronice precum smartphone-uri, calculatoare, semiconductori și celule solare (componentele panourilor solare), dar taxa de 20% legată de comerțul cu fentanil a rămas în vigoare.

Ministerul Comerțului din China a salutat aceste excepții drept „un mic pas al SUA pentru a corecta practica greșită a tarifelor reciproce unilaterale” și a cerut Washingtonului să elimine complet taxele vamale împovărătoare.

Perspectivele pentru exporturile Chinei

„Exporturile vor slăbi probabil în lunile următoare, pe măsură ce tarifele SUA cresc vertiginos”, a avertizat Zhiwei Zhang, președinte și economist-șef la Pinpoint Asset Management. El a adăugat că „pe termen scurt, mă aștept la haos în lanțurile de aprovizionare și la posibile penurii în SUA, care ar putea duce la creșterea inflației”.

De altfel, conducerea de la Beijing a stabilit un obiectiv ambițios de creștere economică de aproximativ 5% pentru acest an, un prag din ce în ce mai greu de atins având în vedere escaladarea războiului comercial și consumul intern modest. Mai multe bănci de investiții, inclusiv Goldman Sachs, au redus recent prognoza de creștere a Chinei la 4%, invocând impactul major al tarifelor americane.

Pe fondul acestei situații, crește presiunea asupra autorităților de la Beijing de a adopta măsuri suplimentare de stimulare a creșteșterii economiei. Oficialii ar putea anunța noi inițiative pentru susținerea consumului intern și diminuarea dependenței economiei de exporturile Chinei, în cadrul reuniunii Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist (cunoscut ca Politburo) programată pentru finalul acestei luni.

Exporturile Chinei continuă să joace un rol important în consolidarea activității economice, în special într-un context internațional incert și volatil. În timp ce exporturile de semiconductori și pământuri rare au crescut cu peste 25%, respectiv 20%, față de anul trecut, importurile de soia și minereu de fier au scăzut, semnalând o ajustare a priorităților comerciale ale Chinei.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button