29.1 C
București
joi, 18 iulie 2024

Prețul petrolului american crește la 81 de dolari pe baril

Prețul petrolului continuă să fluctueze pe fondul creșterii cererii de combustibil în sezonul vacanțelor, a speculațiilor de piață și a tensiunilor geopolitice.

De ce crește prețul petrolului în SUA

Petrolul brut american a crescut cu peste 1% marți, 18 iunie, depășind pragul de 81 de dolari pe baril, scrie Bloomberg. Contractele futures West Texas Intermediate (WTI) s-au menținut peste 80 de dolari pe baril după o creștere de peste 2% în sesiunea precedentă. Această creștere vine pe fondul așteptărilor de creștere a cererii de combustibil pe perioada verii, care ar putea duce la scăderea stocurilor.

Contractul pentru luna iulie al WTI a închis la 81,57 dolari pe baril, în creștere cu 1,24 dolari sau 1,54%. În termeni anuali, petrolul brut din SUA a crescut cu 13,8%. Pe de altă parte, contractul pentru luna august al Brent-ului a crescut cu 1,08 dolari sau 1,28%, ajungând la 85,33 dolari pe baril, înregistrând o creștere de 10,7% de la începutul anului.

Prețul petrolului a crescut și susținut de vânzările cu amănuntul din China pentru luna mai, care au depășit așteptările economiștilor, deși producția industrială și investițiile în active fixe au dezamăgit.

Bob Yawger, director executiv de futures pentru energie la Mizuho Securities, a avertizat că această creștere a prețurilor la energie ar putea fi în mare parte datorată speculatorilor care își acoperă pozițiile short. Adică investitorii care au pariat inițial pe scăderea prețului petrolului, acum îl cumpără pentru a-și închide (acoperi) pariurile.

Pe de altă parte, prețul petrolului se menține stabil în timpul tranzacțiilor de azi, 19 iunie, pe măsură ce piața evaluează preocupările legate de conflictele în creștere din Europa și Orientul Mijlociu. În același timp, îngrijorările privind cererea au crescut după o creștere neașteptată a stocurilor de petrol din SUA.

Contractele futures Brent au crescut cu 2 cenți, ajungând la 85,35 dolari pe baril, în timp ce petrolul brut WTI din SUA a scăzut cu 6 cenți, ajungând la 81,51 dolari pe baril.

Ambele referințe au câștigat peste 1 dolar în sesiunea precedentă, după ce un atac cu dronă al Ucrainei a dus la un incendiu la un terminal de petrol în portul Azov din Rusia.

În Orientul Mijlociu, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a avertizat despre un posibil război total cu Hezbollah-ul libanez, pe măsură ce SUA încearcă să evite un conflict mai larg între Israel și Hezbollah-ul susținut de Iran. Un război în creștere în regiune ridică perspectiva unei perturbări a aprovizionării cu petrol din partea unor producători cheie.

Cererea crescută de combustibil de vară și speculațiile pe piață au contribuit la creșterea recentă a prețului petrolului, în timp ce tensiunile în creștere din Europa și Orientul Mijlociu mențin piața într-o stare de incertitudine. Rămâne de văzut cum vor evolua aceste dinamici și cum vor influența prețurile petrolului pe termen lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Ultimele articole