.
ȘtiriMărfuriPiețe financiare

Prețul aurului atinge un nou record în așteptarea reducerii dobânzilor de către Fed

Prețul aurului a înregistrat noi recorduri luni, 1 aprilie, stimulat de așteptarea reducerii ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA (FED) și atractivitatea sa continuă ca activ de refugiu. Conform analiștilor, Fed este așteptat să taie ratele dobânzilor în lunile mai sau iunie, un factor cheie în creșterea prețurilor aurului.

Cât a crescut aurul și care sunt motivele

La ora redactarii articolului, prețul spot al aurului a crescut cu 0.7%, ajungând la 2,248 dolari pe uncie, în timp ce contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 1,38%, ajungând la 2,269 dolari pe uncie.

„Cred că este un moment cu adevărat interesant pentru aur”, a declarat Joseph Cavatoni, strateg de piață la World Gold Council, pentru CNBC. „Ceea ce îl ridică cu adevărat sunt speculatorii de pe piață care capătă încredere și confort datorită reducerilor Fed”, a adăugat el.

Acest val de creștere vine pe fondul datelor despre inflație ale Fed pentru luna februarie, care au arătat o creștere anuală de 2.8%, un semnal că banca centrală ar putea să mențină ratele dobânzilor nemodificate înainte de a începe să considere reduceri ale acestora. Fed a păstrat ratele dobânzilor neschimbate la încheierea întâlnirii sale din martie, dar a menținut prognoza pentru trei reduceri ale ratelor dobânzii în acest an.

Prețul metalului prețios are, de obicei, o relație inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, acesta devine mai atractiv comparativ cu activele cu venit regulat, cum ar fi obligațiunile, care ar oferi randamente mai slabe într-un mediu cu rate ale dobânzii scăzute.

aur lingou

Cererea externă a contribuit de asemenea la creșterea prețurilor la lingouri, a spus Caesar Bryan, manager de portofoliu la compania de management al investițiilor Gabelli Funds. „În China, investitorii privați au fost atrași de aur din cauza performanței slabe a sectorului imobiliar”, a adăugat Bryan, menționând că economia generală a Chinei a rămas slabă și că piața de acțiuni și moneda nu au avut performanțe bune.

Recenta creștere a prețului aurului s-a datorat și achizițiilor consistente făcute de băncile centrale din diferite colțuri ale lumii. Acestea au urmărit diversificarea portofoliilor lor de rezerve, ca răspuns la riscurile geopolitice, inflația crescută la nivel intern și deprecierea dolarului american, a mai spus a spus Cavatoni, de la World Gold Council.

Investițiile în aur pot oferi un refugiu sigur în perioade de incertitudine economică și o protecție împotriva inflației, dar sunt supuse volatilității prețurilor, nu oferă un randament regulat, cum ar fi dividendele sau dobânzile, și pot necesita costuri de stocare și asigurare.

În România, prețul unui gram de aur este 333,3834 lei, potrivit cursului BNR publicat luni, 1 aprilie, în creștere față de valoarea publicată vineri (330,7911).

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button