ASML Holding NV (ASML) este cea mai mare companie din domeniul tech din Europa, fiind specializat în fabricarea mașinilor litografice utilizate pentru a produce cipuri de computere; practic, compania este singurul producător de EUV (extreme ultaviolet lithography), litografii capabile să producă cipuri de 5 și 3 nanometrii.
ASML, prin vocea CEO-ului Peter Wennink, și-a exprimat luna aceasta nemulțumirea referitor la infrastructura deficitară din zona metropolitană a orașului Eindhoven precum și despre planurile de a pune capăt unor reduceri fiscale pentru imigranții calificați din domeniul IT, punând în pericol planurile de dezvoltare ale companiei.
De altel, mai multe startup-uri olandeze s-au arătat dispuse să părăsească Țările de Jos după câștigarea alegerilor în noiembrie 2023 de către partidul populist condus de Geert Wilders, ce intenționează să renunțe la privilegiile acordate imigranților din domeniul tech și să introducă noi taxe pentru răscumpărările de acțiuni și limite ale deductibilității fiscale a investițiilor.
Astfel, guvernul olandez a lansat operațiunea Beethoven prin care intenționează să cheltuie aproximativ 2,5 miliarde de euro pentru infrastructura din zona Eindhoven, finanțarea fiind destinată îmbunătățirii rețelelor electrice și de transport, dar și a educației din zonă. Totul pentru a convinge ASML să păstreze sediul în Veldhoven, un orășel în care populația este de aproximativ trei ori mai mare decât cele 14.000 de persoane angajate de companie.
Nu ar fi prima dată când guvernul Țărilor de Jos pierde venituri importante – în 2018, mai multe companii, între care Shell și Unilever, și-au mutat sediile centrale la Londra odată ce statul a renunțat la promisiunea de a renunța la impozitul reținut la sursă pentru dividendele plătite de companii. Este de la sine înțeles de ce guvernul olandez încearcă astfel din răsputeri să mențină ASML și nu numai, să nu părăsească țara din considerente fiscale.
Creștere importantă a cotației ASML în 2024
ASML înregistrează o apreciere de 30,67% de la începutul anului, pe fondul boom-ului companiilor din domeniul inteligenței artificiale, dar și a rezultatelor excelente înregistrate în 2023. La cotația de închidere de joi 28 martie, ASML are o capitalizare de piață de 350,8 miliarde de euro, fiind cea de-a treia companie europeană ca mărime.
Topul este dominat de producătorul de medicamente danez Novo Nordisk, cu o capitalizare de 527,1 miliarde de euro, care a dat lovitura anul trecut cu Ozempic – medicament pentru tratamentul diabetului de tip 2 ce contribuie la pierderea în greutate, și de cea mai mare companie producătoare de bunuri de lux din lume – Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), cu sediul în Franța, ce are o valoare de piață de 416,4 miliarde de euro.