.
ȘtiriEconomie

Economia din zona Euro a crescut cu 0,3% în T2

PIB-ul din zona Euro a crescut cu 0,3% în cel de-al doilea trimestru al anului comparativ cu primele trei luni, conform datelor Eurostat publicate astăzi; previziunile economiștilor compilate de Reuters erau pentru o creștere trimestrială de 0,2%.

Economia zonei a păstrat astfel ritmul de creștere din prima parte a anului, în baza bunelor rezultate obținute în Franța și Spania, care au reușit să estompeze scăderea înregistrată de economia Germaniei.

Datele prezentate arată că economia din zona Euro este într-o foarte ușoară recuperare după stagnarea înregistrată pe parcursul întregului an 2023, însă evenimentele actuale nu conferă încredere că trendul se va păstra – tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu, tensiunile comerciale ale Uniunii Europene cu China, alegerile prezindențiale din Statele Unite fiind tot atâtea motive de neliniște.

Germania rămâne veriga slabă din zona Euro

PIB-ul din Germania a scăzut în mod neașteptat cu 0,1%, reluând trendul descendent înregistrat pe parcursul anului trecut, asta în timp ce inflația anuală, măsurată prin CPI, a înregistrat o creștere ușoară la 2,6%. Anul trecut, Germania a fost singura economie majoră care s-a contractat cu 0,3%, confruntându-se cu o producție industrială și exporturi în scădere.

În schimb, economia Franței a înregistrat o creștere trimestrială a PIB-ului cu 0,3%, peste estimările economiștilor, impulsionată de exporturile de vapoare mai ales. Ministrul de Finanțe Bruno Le Maire a declarat că se așteaptă acum la o depășire a previziunilor guvernamentale anterioare de creștere a a economiei la finalul anului, de 1%, optimism determinat de veniturile aduse de Jocurile Olimpice.

Irlanda a fost performera grupului, înregistrând o creștere trimestrială de 1,2%, în timp ce la nivelul Uniunii Europene, doar Letonia, Ungaria și Suedia au avut o creștere economică negativă.

Datele referitoare la inflația din zona Euro vor fi prezentate mâine, iar alături de datele de azi și cele referitoare la șomaj vor constitui baza în luarea unei noi decizii de reducere a dobânzilor de către BCE la șdința de politică monetară din septembrie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button