Inflația din România, măsurată prin Indicele Prețurilor de Consum (IPC) a crescut cu 2,4% de la începutul anului și cu 5,9% în ultimele douăsprezece luni. Cum creșterea este de doar 0,08% față de nivelul de la finalul lunii martie, reluarea trendului de scădere la nivel anual este o veste bună, ce creează premisele de reducere a ratelor de dobândă din partea Băncii Naționale la următoarea ședință de politică monetară.
Prețurile alimentelor au crescut cu 2,07% față de finele lunii aprilie 2023, cele mai mari creșteri consemnându-se la conservele de fructe, carnea de bovine, pește și conserve de pește, precum și la băuturile alcoolice, în timp ce cele mai mari scăderi de preț s-au înregistrat la mălai, făină și alte produse de morărit, ulei, zahăr, unt, ouă, lapte și produse lactate.
Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,17% anual, scăzând în schimb față de luna martie cu 0,35%. Raportat la luna aprilie 2023, creșteri importante de preț au fost la serviciile poștale (26,25%), produse chimice, mai ales detergenți (25,64%), medicamente (23,86%) și articole medicale (20,68%). În schimb, ieftiniri au fost doar la prețurile energiei electrice, gazelor și energiei termice.
Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) ce se calculează în toate țările Uniunii Europene pentru a măsura inflația la consumator, a crescut cu 0,36% comparativ cu luna precedentă și cu 6,3% anual.
În ședința de ieri, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratelor dobânzilor în condițiile în care se așteaptă la scăderea inflației în lunile următoare, însă într-un ritm mult mai scăzut decât cel de anul trecut și pe o traiectorie ceva mai ridicată pe termen scurt față de prognoza băncii.
În acest context, inflația este așteptată la un nivel mai ridicat la finele anului curent și să coboare doar marginal în intervalul țintă prognozat pentru următoarele 24 de luni.