Fed a început ciclul de reducere a ratelor de dobândă la dolar, cu o primă tăiere de 0,50%
Fed, banca centrală a Statelor Unite, a decis ieri să reducă dobânda de referință cu 50pp, coborând astfel la intervalul de dobândă 4,75% – 5,00%, într-o tăiere mult așteptată de piață; totodată, a semnalat noi reduceri de aceeași amploare la ultimele două ședințe din acest an, în condițiile în care economia americană pare că va reuși să evite intrarea în recesiune.
Este prima reducere a ratelor din partea Fed după toate majorările operate începând cu martie 2022, după izbucnirea inflației în perioada pandemiei de covid. Conform declarației transmisă presei “Comitetul (FOMC – Federal Open Market Comittee) a căpătat o încredere sporită că inflația se mișcă sustenabil către 2% și consideră că riscurile privind țintele de șomaj și inflație sunt în echilibru”.
În urma anunțului Fed, randamentele titlurilor de stat americane cu maturitatea de 2 ani au scăzut la 3,581%, iar titlurile cu scadențe de 10 ani au crescut ușor la 3,7018%, în timp ce dolarul, după o creștere pe parcursul nopții a revenit pe trendul de scădere înregistrat în ultimele luni, tranzacționându-se la miezul zilei la 1,1180 față de moneda europeană, foarte aproape de nivelul maxim al ultimilor ani.
Pariurile referitoare la cât de mare urma să fie reducerea de dobândă s-au întețit în ultima săptămână, iar investitorii se așteptau la o tăiere de 0,50%, fapt care nu a dus la o volatilitate prea mare a piețelor financiare după decizie, mai ales și după asigurarea investitorilor de către Fed că decizia de scădere de această amploare a fost o măsură pentru a proteja o economie rezistentă, mai degrabă decât un răspuns față de creșterea șomajului din ultimele luni.
Influența deciziei Fed asupra piețelor financiare
Dar Fed a operat o scădere care nu îi stă în fire, mail ales după tonul prudențial abordat în ultimii ani, status-quo-ul pieței datorându-se de fapt deslușirii motivelor din spatele acestei reduceri duble – dacă totuși economia se îndreaptă către o recesiune?
Conform datelor prelucrate de Evercore ISI, în ultimii cincizeci de ani indicele S&P 500 a crescut în medie cu 14% în următoarele șase luni după o primă reducere, asta în cazurile în care economia nu a intrat în recesiune, dar a scăzut cu o medie de 4% în situațiile din urmă. În prezent, S&P 500 se tranzacționează la un P/E ratio de 29,4x, mult peste media ultimilor zece ani, nivel întâlnit doar înainte de criza financiară din 2008 și înainte de scăderea ce a urmat pandemiei de covid.
Cu o inflație pe un trend descendent, dar totuși departe de ținta oficială de 2%, cu un șomaj în creștere peste nivelul de 4%, dar și cu mai puțin de două luni până la alegeri, această tăiere de dobândă ar trebui să mute atenția investitorilor către activele mai riscante, cum sunt acțiunile. Dar temerile de recesiune sunt încă prezente, iar bursele nu pot crește la nesfârșit.