
Deficitul bugetar al Guvernului federal al Statelor Unite a fost de aproximativ 1,83 trilioane de dolari la finele anului fiscal încheiat la 31 septembrie 2024, o creștere semnificativă față de cele 1,4 trilioane de dolari de la finele anului precedent. Acesta este al treilea cel mai mare deficit din istorie, după cel de 3,132 trilioane de dolari din anul de debut al pandemiei de covid și cel de 2,77 trilioane de dolari din 2021, conform datelor Departamentului Trezoreriei al SUA.
Creșterea deficitului stârnește îngrijorări atât printre economiști, cât și printre factorii de decizie politică, pe măsură ce creșterea cheltuielilor guvernamentale, ratele mai mari ale dobânzilor și scăderea veniturilor pun presiune asupra stabilității financiare a națiunii.
Ce determină deficitul bugetar al SUA
Sunt mai mulți factori care au contribuit la creșterea deficitului bugetar al SUA:
Creșterea cheltuielilor federale – cheltuielile totale federale în anul fiscal 2024 au ajuns la 6,1 trilioane de dolari, comparativ cu 6 trilioane în 2023. Principalii factori care au contribuit la această creștere includ programele de asistență socială, precum Social Security și Medicare, alimentate de o populație în curs de îmbătrânire, programe care vor continua să consume o parte semnificativă din bugetul federal și în anii următori.
Cheltuieli pentru apărare și pandemie – cheltuielile pentru apărare au crescut, deoarece SUA a răspuns la amenințările globale de securitate, inclusiv sprijinul militar continuu pentru Ucraina și Israel; totodată, deși programele de ajutor legate de pandemie s-au redus, unele cheltuieli au continuat până la începutul anului 2024, adăugând la deficit.
Veniturile guvernamentale constante – în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut, veniturile au stagnat, menținându-se la aproximativ 4,4 trilioane de dolari. Creșterea economică mai lentă, scăderea profiturilor corporative și o piață a muncii tensionată au limitat încasările fiscale. În ciuda recuperării economice inițiale după pandemie, presiunile inflaționiste și creșterile de rate ale dobânzilor de către Rezerva Federală au redus creșterea salariilor, ceea ce a dus la o generare mai slabă de venituri din taxe de la persoane fizice și companii.
Impactul creșterii ratelor dobânzilor asupra datoriei naționale
Unul dintre cei mai presanți factori care contribuie la deficitul bugetar în creștere este costul tot mai mare al serviciilor datoriei naționale; la sfârșitul lunii septembrie 2024, datoria națională a SUA a depășit 33 de trilioane de dolari, iar plățile de dobândă pentru această datorie au crescut vertiginos din cauza creșterii ratelor dobânzilor, aflate la un maxim al ultimilor douăzeci de ani. Rata medie ponderată a dobânzii la datoria federală a fost de 3,32% în septembrie, în creștere cu 35 de puncte de bază față de anul precedent, dar în scădere de la 3,35% față de august, marcând prima scădere lunară din ianuarie 2022.
În anul fiscal 2024, guvernul a plătit peste un trilion de dolari doar pentru dobânzi, comparativ cu 830 de miliarde de dolari cu doi ani în urmă. Având în vedere că Fed-ul a abia a început ciclul de reducere a dobânzilor, costurile de serviciu ale datoriei sunt așteptate să crească și mai mult – pe măsură ce datoria mai veche ajunge la maturitate și este înlocuită cu datorie nouă la rate mai mari, aceste plăți de dobândă vor continua să apese pe bugetul federal.
Deficitul bugetar al Statelor Unite ale Americii în ultimii treizeci și cinci de ani

Creșterea deficitului bugetar a reaprins dezbaterile din Washington cu privire la modul de gestionare a politicii fiscale a SUA în viitor. Administrația Biden a susținut creșterea investițiilor guvernamentale în domenii critice, cum ar fi infrastructura, energia curată și sănătatea, argumentând că acestea sunt necesare pentru creșterea economică pe termen lung. Cu toate acestea, deficitul în creștere a dus la apeluri din partea conservatorilor fiscali pentru reducerea cheltuielilor și reforme care să abordeze ceea ce unii văd drept o cale fiscală nesustenabilă.
Există câteva soluții propuse pentru a reduce deficitul, printre care cele mai des aduse în discuție sunt creșterea taxelor – de altfel, vicepreședintele Kamala Harris, candidatul democrat la alegerile din noiembrie are în program mărirea impozitelor pentru corporații, reformarea programelor de asistență socială, inclusiv creșterea vârstei de pensionare sau reducerea beneficiilor pentru persoanele cu venituri mai mari sau reducerea susținută a cheltuielilor militare, mai ales a celor din Ucraina, susținută de republicani.
Cu toate acestea, Comitetul pentru un buget federal responsabil, a estimat că planurile lui Trump ar acumula noi datorii de 7,5 trilioane de dolari, de două ori mai multe decât cele 3,5 trilioane de dolari preconizate din propunerile lui Harris, de-a lungul celor patru ani de mandat.
Ce implicații are deficitul bugetar în creștere asupra piețelor financiare
Deficitul bugetar al SUA are implicații mai largi atât pentru economia națională, cât și pentru piețele financiare globale. Pe măsură ce guvernul continuă să se împrumute masiv pentru a-și finanța cheltuielile, oferta de titluri de stat americane va crește, iar acest lucru ar putea duce la creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce face mai scumpe împrumuturile pentru companii și consumatori.
Ratele mai mari ale dobânzilor ar putea avea, de asemenea, un efect negativ asupra piețelor de acțiuni, deoarece obligațiunile devin mai atractive pentru investitorii care caută investiții mai sigure și cu randamente mai mari. Dacă încrederea investitorilor în politica fiscală a SUA scade, dolarul american s-ar putea slăbi, contribuind la inflație și complicând eforturile Rezervei Federale de a gestiona stabilitatea prețurilor.