În luna ianuarie 2024, sectorul comerţului cu ridicata, excluzând comerţul cu autovehicule şi motociclete, a înregistrat o fluctuaţie interesantă în ceea ce priveşte cifra de afaceri, potrivit datelor INS, publicate marți, 26 martie.
Comerțul cu ridicata este o activitate comercială care implică achiziționarea de produse în cantități mari, direct de la producători, și vânzarea lor în cantități mai mici către retaileri sau alte organizații profesionale. În esență, comercianții cu ridicata achiziționează produse în volum mare de la producători sau distribuitori și le vând mai departe în loturi mai mici către comercianții cu amănuntul sau direct către utilizatorii profesioniști, industriali sau comerciali.
Care sunt și ce înseamnă cifrele comerţului cu ridicata în ianuarie 2024
Comparativ cu decembrie 2023, a avut loc o scădere semnificativă de 20% pe serie brută şi de 6,3% pe serie ajustată, conform standardelor de număr de zile lucrătoare şi sezonalitate.
Seria brută constă în date care nu țin cont de variațiile sezoniere sau de numărul de zile lucrătoare, evidențiind o scădere mare, de 20%. Seria ajustată, corectată pentru acești factori, arată o scădere mai moderată, de 6,3%, oferind o perspectivă mai realistă asupra tendințelor.
Această scădere a fost determinată în principal de o reducere a cifrei de afaceri în domeniile echipamentulor informatice și de telecomunicații (-41,3%), produselor agricole brute și animalelor vii (-38,2%), altor mașini, echipamente și furnituri (-29,2%) și activităților de intermediere în comerțul cu ridicata (-25,1%).
De asemenea, s-au înregistrat scăderi la capitolul produselor alimentare, băuturilor și tutunului (-15,1%), bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-15,0%), comerțul cu ridicata specializat al altor produse (-3,4%) și comerțul cu ridicata nespecializat (-1,5%). Putem deduce că a trecut luna cadourilor și trecem printr-o perioadă de reajustare a stocurilor.
Pe de altă parte, dacă ne raportăm la luna ianuarie a anului precedent, cifra de afaceri a crescut cu 1,2% pe serie brută şi cu 2,1% pe serie ajustată. Această creştere demonstrează o adaptabilitate și o dinamică pozitivă în sector, chiar şi în faţa provocărilor.
Această creștere a fost datorată în principal creșterii cifrei de afaceri în comerțul cu ridicata:
- al produselor agricole brute și animalelor vii (+26,1%),
- al produselor nespecializate (+20,2%),
- al altor mașini, echipamente și furnituri (+10,6%)
- al produselor specializate al altor produse (+8,4%).
În alte sectoare au fost totuși înregistrate scăderi în comerțul cu ridicata, în domeniul:
- echipamentelor informatice și de telecomunicații (-14,0%);
- activităților de intermediere (-13,2%);
- bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-10,5%);
- produselor alimentare, băuturilor și tutunului (-2,9%).
În concluzie, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata din ianuarie 2024 oferă atât motive de optimism, cât şi semnale de prudenţă pentru sector. Creşterea de la un an la altul, de 2,1%, indică un fundament solid, în timp ce fluctuaţiile lunare amintesc de necesitatea unei atenţii constante la factorii economici şi de piaţă.