Bitcoin la un maxim de peste 70.000 de dolari
Bitcoin nu se mai oprește din creștere, iar susținătorii monedei digitale sunt iarăși într-o stare de excitare mentală, preconizând cel puțin o valoare de 100.000 de dolari, sau chiar de 500.000 de dolari. Care sunt motivele care au dus la această creștere puternică de aproape 70% de la începutul anului?
În primul rând, posibilitatea tot mai crescută a reducerii dobânzii de referință a dolarului de către FED a determinat o creștere a interesului pentru toate activele considerate mai riscante, așa cum sunt și criptomonedele.
În al doilea rând, costul de producție al Bitcoin depinde de prețul energiei electrice, de eficiența computerelor utilizate pentru minare și de rata de recompensare pentru cei care minează, rată care este proiectată să se înjumătățească (halving) din când în când pentru a determina scăderea ofertei și evident, creșterea prețului. Următoarea înjumătățire va avea loc în aprilie, ceea ce va duce costul de producție pentru extragerea unui Bitcoin la aproximativ 75.000 de dolari.
Primele ETF-urile cu activ suport Bitcoin au dus la creșterea cererii
Este lesne de înțeles de ce avem explozia cererii din ultimul timp, mai ales că avem și multe fonduri de investiții care au primit aprobarea SEC pentru utilizarea Bitcoin-ului ca activ suport pentru ETF-uri. De altfel, acesta este motivul principal pentru creșterea din ultima jumătate de an, ETF-urile fiind mult mai accesibile și mai ușor de tranzacționat pentru investitori.
În prezent sunt 12 ETF-uri cu activ suport Bitcoin, emise inclusiv de către liderii pieței de asset management din SUA, BlackRock, Fidelity și Vanguard, cu active de peste 7,3 miliarde de dolari la finele lui februarie.
Bitcoin e noul aur?
Evoluția Bitcoin după apariția primelor ETF-uri este similară cu evoluția aurului după lansarea ETF-urilor cu activ suport aur din 2004: după un start lansat, prețul s-a dezumflat pe parcursul următorilor doi ani. Evident că adepții criptomonedei duc comparația mai departe, urmărind prețul aurului care a crescut de 5 ori din 2004 până în 2011, dar mai e mult până la o similitudine în relevanța economică a celor două active.
Conform calculelor JPMorgan, valoarea aurului în circulație este de aproximativ 18,3 mii de miliarde de dolari, aur deținut de băncile centrale și populație sub formă de lingouri, monede, bijuterii sau ETF-uri. Capitalizarea de piață a Bitcoin este de 1,41 mii de miliarde de dolari, fiind minate aproximativ 19,5 milioane de token-uri dintr-un total maxim de 21 de milioane.
Creșterea bruscă de preț pentru Bitcoin seamănă foarte mult cu precedentele aprecieri bruște din 2017 sau din 2021, aprecieri urmate de scăderi puternice. Nu știu cât de sus poate să meargă prețul Bitcoin, dar singurul lucru sigur este că volatilitatea este caracteristica sa principală. Iar volatilitatea mărită înseamnă și un risc ridicat.