.
ȘtiriCompaniiFinanciar

2023 – un an bun pentru Banca Transilvania

Banca Transilvania a raportat rezultate financiare preliminare pentru 2023, rezultate oarecum mixte în contextul unei creșteri ușoare a profitului net, însă cu o rată a creditelor neperformante de doar 1,98% și cu o rentabilitate a capitalurilor proprii peste media sistemului bancar de 24,4%.

Pentru sistemul bancar, 2023 a fost un an marcat de diverse provocări, de la o inflație ridicată (deși aflată pe un trend descendent), o dobândă la fel de ridicată, ce putea aduce numeroase credite neperformante, precum și o situație macroeconomică și geopolitică complicată, cu o nevoie de finanțare ridicată a statului român și cu un război la graniță. 

În acest context, Grupul Banca Transilvania și-a consolidat locul de lider al sistemului bancar și a crescut pe toate segmentele de afaceri.

Active în creștere cu 20,77% anul trecut pentru Banca Transilvania

Depozitele clienților băncii au ajuns la 138,053 miliarde de lei, pentru o creștere anuală de 15,3% – cea mai mare din ultimii cinci ani, în timp ce soldul creditelor brute la nivel de bancă a crescut cu aproximativ 13%. Banca a continuat să acorde un număr important de credite ipotecare, peste 16.000; astfel, soldul împrumuturilor ipotecare a atins 18,7 miliarde de lei, aproximativ 25% din portofoliul de credite.

Activele băncii au urmat același trend ascendent, crescând cu peste 20%, în timp ce capitalurile proprii sunt mai mari cu 48% mai mari decât cele de la finele anului 2022. 

Banca Transilvania a raportat un profit de 2,49 miliarde de lei pentru 2023

Banca a înregistrat venituri operaționale de 6,437 miliarde de lei, mai mari cu 20,10% peste nivelul din 2022; dinamica cheltuielilor operaționale a fost mai redusă, marcând o apreciere de 10,30%, datorată mai ales creșterii cheltuielilor cu personalul, ce au atins 1,613 miliarde de lei.

Defalcat, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 18,07% și au totalizat 4,319 miliarde de lei, în timp ce veniturile nete din speze și comisioane au fost de 1,105 miliarde de lei, mai mari cu 10,77%. Alte venituri, precum cele din tranzacționare, câștigurile nete/ pierderea netă realizată prin marcarea la piață a activelor financiare din portofoliu, și alte venituri din tranzacționare au depășit anul trecut 1 miliard de lei, față de cele 703 milioane de lei din 2022.

Profitul operațional a atins 3,501 miliarde de lei, fiind mai mari cu aproape 30% față de cel obținut anul anterior. În schimb, profitul net al băncii a crescut doar cu 14,35%, totalizând 2,49 miliarde de lei, ceea ce corespunde unui profit net de 3,64 lei per acțiune.

Ce urmează pentru Banca Transilvania 

BNR a redus prognoza de inflație la 4,7% pentru finele acestui an, așadar ne putem aștepta la o reducere a dobânzilor de politică monetară în cea de-a doua parte a anului. În acest context, veniturile din dobânzi vor fi afectate, dar ne putem aștepta la creșterea împrumuturilor acordate odată cu reducerea dobânzilor. Cel mai probabil, politica de dividend și politica de majorare a capitalului prin incorporarea rezervelor va continua în parametrii din ultimii ani.

Banca Transilvania își va consolida prima poziție în sistemul bancar odată cu achiziția OTP Bank România, achiziție ce a fost parafată pe 9 februarie pentru prețul de 347,5 milioane de euro (0,77x din activul net consolidat). Cel mai probabil, acceptul BNR va veni undeva în a doua jumătate a anului, iar integrarea efectivă o vom avea în primul semestru din 2025. 

Cele două mari amenințări pentru Banca Transilvania cred că vor veni dinspre domeniul politic, anul 2024 fiind un an electoral pe toate planurile și care pot aduce schimbări neprevăzute pentru 2025 mai ales, dar și dinspre evoluțiile geopolitice din zona noastră – o eventuală ofensivă a Rusiei în Ucraina sau Moldova, din ce în ce mai probabila realegere a lui Donald Trump la președinția SUA. 

Din punct de vedere tehnic, cotația Băncii Transilvania (TLV) este la un maxim istoric, foarte aproape de linia de trend ascendent din ultimii ani. Avem și o divergență pentru RSI și mă aștept astfel, la o ușoară corecție spre maximul anterior din zona 22,50-23 de lei per acțiune, un suport puternic și datorită mediei mobile de 200 de zile.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button