Apple se află în ultimul timp pe agenda mai multor investigații ale Comisiei Europene, printre care cea mai apropriată de o rezoluție este cea inițiată de plângerea Spotify din 2019: Comisia a constat că Apple a creat un mediu anticoncurențial pentru că nu a informat utilizatorii de iPhone cu privire la existența unor aplicații alternative mai ieftine la propriul serviciu de streaming de muzică iTunes.
Conform Financial Times, o decizie în acest sens este așteptată în luna martie.
Ar fi prima amendă din partea UE pe care o primește Apple
Apple se confruntă cu însă cu o altă investigație care i-ar putea aduce o amendă mult mai substanțială, de miliarde de euro. Comisia Europeană a acuzat compania în 2022 că a abuzat de poziția dominantă prin limitarea accesului terțelor părți la tehnologia sa de plată mobilă, blocând dezvoltatorii de aplicații mobile rivale pentru Apple Wallet de a utiliza tehnologia NFC, împiedicându-i astfel să ofere servicii concurente pe utilizatorii de iPhone.
Încălcarea legislației europene în materie de concurență se pedepsește cu amenzi care pot fi în valoare de până la 10% din veniturile globale ale companiei în culpă.
Compania a confirmat la finalul lui ianuarie, că se află în discuție cu Comisia Europeană și că intenționează să facă o serie de modificări pentru a permite dezvoltatorilor de aplicații de plată online de a efectua plăți contactless direct din aplicație, fără a mai fi nevoie ca acestea să fie înrolate în Apple Wallet. Numai că schimbările propuse sunt preconizate a se face pe parcursul următorilor zece ani…
Apple se confruntă în ultimii doi ani cu o încetinire a vânzărilor de iPhone și cu o scădere de-a dreptul abruptă pentru vânzările de laptopuri și desktopuri, după perioada excelentă din pandemie. Compania a pierdut startul și în recenta goană pentru aplicații de inteligență artificială regenerativă, și asta se vede cel mai bine în cotația acțiunilor.
În ultimul an, cotația Apple (AAPL) are o creștere de 18,76% și bate pasul pe loc comparativ cu ceilalți giganți din domeniul tehnologic: Microsoft (MSFT) – apreciere de 53%, Google (GOOG) creștere de 48,38%, fără a mai menționa de aprecierea impresionantă de 235,69% a Nvidia (NVDA).