Visa și Mastercard au ajuns la finele lunii martie la un acord cu comercianții americani, după douăzeci de ani de procese, pentru limitarea taxelor și comisioanelor încasate de cei doi procesatori pentru cardurile de debit și de credit emise sub sigla lor; numai că acordul trebuia validat de o instanță, ceea ce se pare că nu se va întâmpla.
Conform Reuters, judecătoarea Margo Brodie din Brooklyn, New York a precizat în cadrul unei audieri de ieri cu avocații celor două părți, că probabil nu va autoriza înțelegerea, potrivit înregistrărilor instanței. Aceasta intenționează să vină cu explicații publice, cel mai probabil suma înțelegerii fiind considerată prea mică.
Reprezentanții Visa și Mastercard consideră acordul unul echitabil
Reprezentanții celor două companii s-au declarat dezamăgiți de o eventuală neautorizare, numind acordul drept echitabil și adecvat, mai ales pentru cealaltă parte, care este formată într-o proporție de peste 90% din mici comercianți. Acordul mai prevede și scăderea comisionului de utilizare a cardurilor cu 0,04% timp de trei ani, acesta fiind în prezent cuprins între 1,5% și 3,5% în funcție de cifra de afaceri a comercianților, precum și păstrarea acestor cote pentru următorii cinci ani.
Comisioanele plătite de comercianții incluși în asociația Merchants Payments Coalition (ce include magazine mici de cartier, băcănii, benzinării sau retaileri) sunt estimate pentru anul trecut la 172 de miliarde de dolari, fiind mai mult decât duble comparativ cu acum zece ani. Așadar, ținând cont doar de acești ultimi zece ani, în care comisioanele încasate de cele două companii au depășit 1.000 de miliarde de dolari, suma acordului de 30 de miliarde de dolari este foarte mică.
Cotațiile celor două companii nu suferă scăderi importante în urma acestei știri, Visa (V) scade cu 0,63% în orele de pre-market, dar păstrează totuși o creștere de 4,46% de la începutul anului, în timp ce cotația Mastercard (MA) scade cu 0,23% și are o apreciere similară de la începutul anului, de 4,93%.