.
ȘtiriEconomie

BNR: deficitul și datoria externă a României continuă să crească

În primele patru luni ale anului 2024, România a înregistrat un deficit de 6.576 milioane euro pe contul curent al balanței de plăți, o creștere majoră comparativ cu deficitul de 5.191 milioane euro din aceeași perioadă a anului anterior, arată BNR.

Crește deficitul României

Această creștere a fost determinată de un deficit mai mare al balanței bunurilor, cu 464 milioane euro, și de un excedent mai mic al balanței serviciilor, cu 651 milioane euro.

Adică valoarea importurilor de bunuri a depășit valoarea exporturilor într-o măsură mai mare decât în perioada anterioară. Acest lucru poate fi cauzat de o creștere a cererii interne pentru produse străine sau de o scădere a competitivității exporturilor românești.

Balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit suplimentar de 791 milioane euro, în timp ce balanța veniturilor secundare a avut un excedent mai mare cu 521 milioane euro.

Deficitul balanței veniturilor primare reflectă plăți nete mai mari pentru muncă și capital (de exemplu, dividende și dobânzi), în timp ce balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 521 milioane euro, indicând o creștere a transferurilor nete primite, precum remitențele și ajutoarele financiare.

Datoria externă: ne împrumutăm mai mult și mai scump

Datoria externă totală a României a crescut cu 1.804 milioane euro, ajungând la 171.887 milioane euro la sfârșitul lunii aprilie 2024. Datoria externă pe termen lung a crescut cu 4,1%, ajungând la 126.798 milioane euro, reprezentând 73,8% din totalul datoriei externe. În contrast, datoria externă pe termen scurt a scăzut cu 6,7%, ajungând la 45.089 milioane euro, reprezentând 26,2% din total.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost de 16,9% în aprilie 2024, ușor mai mare decât cea de 16,7% din 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a crescut la 6,0 luni, comparativ cu 5,6 luni la sfârșitul anului 2023. De asemenea, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR a crescut la 109,1%, față de 96,3% la finalul anului trecut.

România să continue să se împrumute pe termen lung pentru finanțarea diverselor proiecte sau pentru acoperirea deficitului bugetar și din păcate ne împrumutăm mai scump (16,9%). Partea bună e că ritmul plăților pentru datoria pe termen scurt a crescut.

Și investițiile străine în România cresc

Vestea bună este că investițiile străine în România cresc, ceea ce indică o încredere sporită a investitorilor internaționali în economia țării. Datele BNR arată 3.230 milioane euro investiți de nerezidenți în primele patru luni ale anului 2024, față de 2.408 milioane euro în aceeași perioadă a anului trecut

Din aceste investiții, participațiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, au totalizat 3.014 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat 216 milioane euro.

Deficitul României crește și țara se împrumută mai mult și mai scump. În același timp, ritmul plăților pentru datoria externă pe termen scurt a crescut, iar investițiile străine directe în România au înregistrat o creștere semnificativă.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button