.
ȘtiriEconomie

Zona Euro își revine datorită sectorului de servicii

În ciuda încetinirii producției industriale din Germania, zona Euro își arată reziliența, înregistrând o creștere a activității sectorului privat la cel mai înalt nivel din ultimele opt luni. Acest progres este atribuit în principal revigorării sectorului de servicii și stabilizării economice în mare parte a regiunii, semnale pozitive pentru un spațiu economic care s-a confruntat cu provocări semnificative.

Zona Euro are ”două viteze”

Datele recente ale S&P Global dezvăluie o creștere a indicelui PMI (Purchasing Managers’ Index) compozit al zonei euro la 48,9 în luna februarie, o cifră ce depășește așteptările analiștilor și se apropie de pragul critic de 50 – indicator al expansiunii economice. Această tendință ascendentă este susținută de sectorul serviciilor care, contrar așteptărilor, a depășit o perioadă de șase luni de scădere.

PMI este calculat pe baza sondajelor de opinie efectuate în rândul managerilor de achiziții din diverse companii, oferind informații despre tendințele actuale și viitoare ale activității economice. Se solicită opinia managerilor de achiziții pe cinci teme principale: nivelul producției, noile comenzi, stocurile de materii prime, termenele de livrare ale furnizorilor și ocuparea forței de muncă.

În contrast, sectorul de producție din zona Euro a suferit o încetinire surprinzătoare, cu Germania în centrul acestui declin. Cel mai mare motor economic al regiunii se confruntă cu scăderea producției și o diminuare alarmantă a noilor comenzi, atât pe plan intern, cât și la nivel internațional.

Această dinamică subliniază divergența în creștere dintre performanța economică a Germaniei și cea din restul zonei euro. În timp ce Franța își revine atât în sectorul serviciilor, cât și în cel al producției, Germania pare să rămână în urmă, influențând negativ ritmul de creștere al întregii regiuni.

Zona Euro în ansamblu este așteptată să înregistreze o creștere de 0,8% în 2024, o rază de speranță în special pentru sectorul serviciilor, care pare să se îndrepte către recuperare.

Banca Centrală Europeană se bazează pe politicile sale de înăsprire monetară pentru a controla inflația, fără a afecta semnificativ economia, reușind astfel să evite recesiunea în ultima parte a anului 2023. Totuși, peisajul economic mixt al zonei Euro ridică întrebări privind durabilitatea și uniformitatea recuperării în diferitele sale sectoare și țări membre.

În acest context complex, zona Euro navighează între provocări și oportunități de creștere, cu sectorul serviciilor ca un factor stabilizator cheie în fața turbulențelor din sectorul de producție.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button