
Tesla se află în centrul atenției pe ambele maluri ale Atlanticului, dar din motive complet diferite. În Statele Unite, compania este sub investigație pentru funcția de conducere la distanță „Actually Smart Summon”, scrie Reuters. În același timp, în Europa, Tesla devine un partener esențial pentru producătorii auto tradiționali, care se aliază cu compania pentru a respecta normele stricte de emisii de CO2 ale UE.
Administrația Națională pentru Siguranța Rutieră din SUA (NHTSA) a deschis o anchetă preliminară care acoperă circa 2,6 milioane de vehicule Tesla, după rapoarte privind patru accidente în care mașinile nu au detectat obstacole, cum ar fi stâlpi sau vehicule parcate. Conform NHTSA, utilizatorii au avut „prea puțin timp de reacție pentru a evita un accident”, ridicând semne de întrebare legate de siguranța și performanța sistemului.
Funcția „Actually Smart Summon”, lansată în septembrie 2024, permite utilizatorilor să miște mașina de la distanță folosind o aplicație de pe smartphone. Aceasta este o versiune îmbunătățită a unui sistem anterior care permitea doar manevrarea vehiculului înainte sau înapoi pentru parcare. NHTSA va evalua viteza maximă a funcției, utilizarea pe drumuri publice și cerințele privind vizibilitatea, precum și impactul întârzierilor de conectivitate și performanța sistemului în condiții neașteptate.

Ancheta acoperă modelele Tesla produse între 2016 și 2025, inclusiv Model S, X, 3 și Y, echipate cu sistemul opțional de asistență la conducere „Full Self-Driving”. Tesla a rechemat deja peste două milioane de vehicule în decembrie 2023 pentru a instala noi măsuri de siguranță în sistemul Autopilot.
Tesla, parteneriat pentru reducerea emisiilor în Europa
În timp ce Tesla se confruntă cu provocări legate de siguranță în SUA, compania rămâne un actor esențial pe piața europeană, ajutând producătorii auto tradiționali să respecte reglementările stricte privind emisiile de CO2. Prin sistemul de „pooling”, companiile cu o pondere mai mică a vânzărilor de vehicule electrice își pot reduce media emisiilor achiziționând credite de carbon de la producători precum Tesla și Polestar, care au surplusuri datorită vânzărilor de mașini 100% electrice. Acest lucru ar putea salva producătorii auto de amenzi de sute de milioane de euro.
Mai mulți producători, printre care Stellantis, Toyota, Ford, Mazda și Subaru, au decis să formeze un parteneriat cu Tesla pentru a cumpăra credite de carbon și a evita amenzi substanțiale în conformitate cu normele UE pentru 2025. În paralel, Mercedes a ales o altă cale, formând un parteneriat separat cu Polestar, Volvo Cars și Smart pentru a-și atinge obiectivele de emisii.
Un purtător de cuvânt al Stellantis a spus că participarea la acest sistem îi va permite companiei să își atingă obiectivele UE pentru 2025 „optimizând resursele”, în timp ce Mercedes a menționat că această colaborare îi va ajuta să „închidă decalajul” și să respecte normele europene.