.
ȘtiriAlteleCompanii

Spotify: Noi taxe pentru audiobook-uri și posibile creșteri ale abonamentelor

Spotify, unul dintre cele mai mari servicii de streaming de muzică, este pe punctul de a implementa o serie de schimbări pentru utilizatorii săi, care includ costuri adiționale pentru serviciile de audiobook-uri și creșteri ale prețurilor abonamentelor.

Potrivit unor surse anonime citate de Bloomberg, începând cu luna aprilie, Spotify va introduce o taxă suplimentară de 1 până la 2 dolari pe lună pentru funcția de audiobook-uri, marcând cea de-a doua creștere de preț, într-un interval de nouă luni.

Cât costă Spotify acum și ce urmează pentru utilizatori

În prezent, Spotify oferă o gamă variată de abonamente, de la cel gratuit, cu publicitate, la planuri premium destinate studenților, cuplurilor sau familiilor, cu prețuri ce variază între 5,99 și 16,99 dolari pe lună. Conform Bloomberg, prețurile pentru planurile individuale ar urma să crească cu aproximativ 1 dolar pe lună, iar cele pentru planurile multi-membru, cu 2 dolari pe lună.

Primele piețe vizate de aceste ajustări vor fi Australia, Pakistan, Regatul Unit și alte două regiuni până la sfârșitul acestei luni, iar abonații din Statele Unite vor întâmpina creșterile „mai târziu în acest an”.

Pentru a menține opțiuni accesibile utilizatorilor săi, Spotify intenționează să lanseze un „nou” plan de bază cu un cost de 10,99 dolari pe lună, care va permite accesul la toate serviciile platformei, cu excepția audiobook-urilor. Astfel, membrii acestui plan de bază vor evita plata unui tarif lunar mai ridicat, dar vor fi obligați să achiziționeze audiobook-uri separat.

Creșterea prețurilor este a doua de acest gen de când Spotify a introdus prețuri Premium în 2011. În iulie 2023, prețul de pornire pentru abonamentul Premium a crescut de la 9,99 la 10,99 dolari pe lună. Schimbarea vine în urma majorărilor de preț de la rivalii precum Amazon Music și Tidal.

În 2022, Spotify a investit 123 de milioane de dolari în achiziționarea Findaway, un jucător important pe piața audiobook-urilor. Totuși, în prezent, veniturile Spotify din această secțiune sunt generate doar dacă utilizatorii depășesc limita de 15 ore de ascultare incluse în planul lor Premium.

Cu toate aceste investiții și inovații, Spotify, lansată în 2008, nu a raportat încă un an profitabil, deși a înregistrat trimestre profitabile. Compania a anunțat că a plătit anul trecut drepturi de autor în valoare de 9 miliarde de dolari, reprezentând aproximativ 69,7% din veniturile sale din 2023.

Partenerii din industria muzicală „au exercitat presiuni asupra Spotify și concurenților săi pentru creșterea prețurilor”, din cauza preocupărilor legate de costurile drepturilor de autor, a adăugat Bloomberg.

De asemenea, Spotify a investit peste 1 miliard de dolari într-o afacere cu podcast-uri care, în prezent, nu este profitabilă, deși se așteaptă ca aceasta să se schimbe în 2024. În decembrie, compania a anunțat concedierea a 17% dintre angajați.

În România, prețurile Spotify sunt structurate astfel: abonamentul Premium Individual este disponibil la prețul de 24 lei pe lună (prima lună gratuită); abonamentul Premium Student, destinat studenților, are un preț de 13 lei pe lună (prima lună gratuită); pentru cuplurile care locuiesc la aceeași adresă există opțiunea Premium Duo la 31 lei pe lună; iar pentru familii, Spotify pune la dispoziție abonamentul Premium Family la 38 lei pe lună pentru maximum șase conturi.

Și deocamdată nu sunt semne că pe piața noastră vor crește prețurile.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button