
Săptămâna financiară 27 ianuarie – 31 ianuarie 2025: Raportări financiare, Anul nou chinezesc și decizii de politică monetară la Fed și BCE
Începem așadar o săptămână plină de evenimente pe plan economic financiar, de la decizii de politică monetară pe ambele maluri ale Oceanului, la date macroeconomice importante din economia americană și mai ales raportări financiare, ”Toată floarea cea vestită a întregului Apus” urmând să prezinte rezultatele aferente celui de-al patrulea trimestru al anului trecut. China sărbătorește Noul An chinezesc, urmează anul Șarpelui de lemn, iar piețele financiare din această țară sunt închise toată săptămâna.

Începem așadar, cu rezultatele financiare pentru ultimul trimestru din 2024 ale principalelor companii listate, iar în eventualitatea unor raportări mai bune decât așteptările analiștilor, ne putem aștepta la o continuare a trendului ascendent al pieței, căci așa cum spun italienii ” non c’è due senza tre” – după doi ani de creștere cu peste 20% a indicelui S&P 500, nu ar mai mira pe nimeni dacă l-am avea și pe cel de-al treilea. Euforia este mare, căci evaluările actuale sunt mult peste mediile multianuale, deci mare atenție la deciziile de investiții.
Săptămâna începe astăzi cu raportări din partea AT&T și Ryanair, în timp ce mâine cele mai importante nume de pe agendă sunt Louis Vuitton Moet Hennesy (aceștia au mutat prezentarea cu o săptămână mai târziu, iar estimările sunt incluse în episodul de săptămâna trecută), urmate de SAP și Starbucks.
Miercuri 29 ianuarie, cele mai importante rezultate le așteptăm de la Microsoft, Meta, Tesla, ASML, T-Mobile, IBM, Alibaba, Volvo și Qualcomm.
Previziunile pentru Microsoft (MSFT) sunt pentru o creștere anuală de 10,97% a veniturilor până la 68,82 miliarde de dolari și de 6,81% a profitului net, anticipat la 3,13 dolari per acțiune, afectat de o depreciere de aproximativ 800 de milioane de dolari legată de investiția în modelul autonom Cruise al General Motors. Compania se așteaptă la venituri cu 32% mai mari din divizia de cloud, însă preconizează o accelerare a creșterii încasărilor aduse de Azure în a doua jumătate a anului fiscal 2025, pe măsură ce investițiile în centre de date devin operaționale. Sunt de urmărit și veniturile aduse de M365 Copilot, adopția acestuia de către utilizatori fiind sub așteptări.
În cazul Tesla (TSLA), estimările analiștilor compilate de FactSet converg către venituri trimestriale de 27,08 miliarde de dolari și un profit net per acțiune de 0,76 de dolari. Tesla a raportat livrări trimestriale în creștere, însă a încheiat 2024 cu o primă scădere anuală a livrărilor, iar concurența acerbă din China i-a afectat cu siguranță profitabilitatea. În schimb, veniturile aduse de bateriile Powerwall și Megapack, precum și cele obținute de stațiile de încărcare sunt estimate în creștere puternică, după ce compania a încheiat mai multe parteneriate cu ceilalți producători pentru adopția standardului său de încărcare.
Trecem la ASML, unde managementul estimează vânzări trimestriale cuprinse între 8,8 miliarde EUR și 9,2 miliarde EUR și o marjă brută de profit în scădere moderată la 49-50%, pe măsură ce presiunile costurilor cresc cu sistemele High NA EUV, esențiale pentru producția de cipuri pentru inteligența artificială și calculul de înaltă performanță. Totodată, investitorii sunt îngrijorați de creșterea lentă a vânzărilor de telefoane, tablete și PC-uri, ceea ce ar putea atrage o scădere a comenzilor pe parcursul anului pentru echipamentele fabricate de ASML. În ceea ce privește estimările analiștilor, compilate de Tradingview, acestea converg către venituri trimestriale de 9,06 miliarde de euro și un profit net per acțiune de 6,71 euro.

Joi 30 ianuarie este rândul Apple, Amazon, Visa, Mastercard, Roche Holding, Shell, Caterpillar, Sanofi, Intel, Ferrari, BBVA, Deutsche Bank și a multor altor companii interesante.
Pentru Apple (AAPL), analiștii estimează venituri de aproximativ 124,8 miliarde de dolari, reprezentând o apreciere de 4% față de aceeași perioadă a anului precedent, și un profit per acțiune de 2,35 dolari, în creștere cu 8%. Sunt de urmărit mai ales vânzările din China, pentru a vedea dacă scăderea accentuată din ultimele zile este meritată, dar și dacă eco-sistemul Apple a reușit să păstreze ritmurile mari de creștere din trimestrele anterioare. Cu toate că dezamăgirea este mare în cazul aplicațiilor de inteligență artificială, analiștii sunt unanimi însă, în estimările de majorare a vânzărilor de iPhone 16 în viitor, pe măsură ce compania va reuși să le integreze.
Acțiunile Amazon (AMZN) au atins un nou maxim săptămâna trecută, o dată cu valul de creștere adus de investirea lui Donald Trump și de alăturarea lui Bezos ”de-a dreapta tătucului”, căci din punct de vedere fundamental, acțiunea este supraevaluată comparativ cu ceilalți competitori. Analiștii de pe Wall Street prevăd venituri de aproximativ 187,33 miliarde de dolari pentru acest trimestru și un profit per acțiune de 1,48 dolari. Compania a reușit în ultimii doi ani să surprindă pozitiv investitorii cu venituri mai mari decât așteptările, și nu este exclus să avem aceeași situație și acum, pe seama veniturilor aduse de divizia de cloud Amazon Web Services.
Pleiada de raportări din această săptămână se încheie vineri cu giganții petrolieri Exxon Mobil, Chevron, producătorii de medicamente AbbVie și Novartis, Samsung, Aon și Colgate-Palmolive.
Săptămâna financiară include date importante macroeconomice
În Statele Unite, datele macroeconomice care pot mișca piețele sunt vânzările de case noi din luna decembrie, așteptate astăzi, Durable Goods Orders – comenzile pentru bunurile de folosință îndelungată, ce au o durată medie de viață de cel puțin trei ani (mobilier, electrocasnice, mașini etc.) și Consumer Confidence, ambele măsurate la finele lunii decembrie, prevăzute pentru mâine, decizia Fed de miercuri referitoare la dobânzile de politică monetară, unde previziunile analiștilor sunt într-o proporție covârșitoare pentru păstrarea actualelor niveluri de dobândă, urmată de datele preliminare ale PIB-ului ultimului trimestru al anului de joi și de datele despre inflația lunii decembrie măsurată prin PCE Price Index de vineri.
Toate acestea sunt extrem de importante pentru a vedea care este starea economiei la începutul celui de-al doilea mandat al lui Trump.

În Europa, cel mai important eveniment al săptămânii este ședința de politică monetară de joi a Băncii Centrale Europene, iar așteptările sunt pentru încă o reducere cu 25 de puncte procentuale a ratei de dobândă, ce ar coborî la nivelul de 2,75%. Pe parcursul anului sunt așteptate reduceri suplimentare graduale, conform declarațiilor Președintei BCE Christine Lagarde, ceea ce ar duce dobânda la finele anului la 2%, considerat nivelul neutru la care economia nu este nici încetinită, nici stimulată. Bineînțeles, aceste reduceri sunt dependente de datele macro din zona euro, iar inflația ar trebui să conveargă tot spre acest nivel de 2%.
Săptămâna financiară în România
La noi în țărișoara noastră mică, lucrurile sunt stabile, adică nu se întâmplă mai nimic. Bolojan a început timid o mică restructurare la Senat, și sper din toată inima să fie lăsat să facă un pic de curat în Administrație pe modelul de succes de la Oradea, căci pare a fi una dintre puținele figuri serioase rămase în politica dâmbovițeană. După ce Fitch a redus perspectiva de la Stabil la Negativ în decembrie, iată că vineri și Standard&Poors a făcut același lucru, invocând instabilitatea politică, deficitul bugetar mare și creșterea puternică a datoriei.
Planul Guvernului pentru anul curent prevede o scădere a împrumuturilor contractate de doar 231 de miliarde de lei, mai mici cu ”doar” 21 de miliarde de lei față de anul trecut, dar fără o reformă și o curățenie serioasă în administrație, riscăm foarte serios ca pe final de an, la următoarele revizuiri de rating, să cădem la Junk.