Săptămâna financiară 25-29 noiembrie 2024: Make Bitcoin great!
Bitcoin a fost cuvântul de pe buzele tuturor săptămâna trecută, mai ales a celor care nu îl și au în portofel, fie el și electronic. Nici în cele mai frumoase vise ale celui mai optimist deținător al acestei criptomonede nu se arăta acest inorog – 100.000 de dolari. Schemă Ponzi sau aurul Noii Economii, rămâne să vedem, dar e clar că Bitcoin este aici și va mai rămâne mult timp, găsindu-și un loc al lui în oceanul piețelor financiare.
În Statele Unite săptămâna financiară abundă de date macroeconomice importante, care încep de mâine, astfel: Consumer Confidence – încrederea consumatorilor în economia americană, un optimism ridicat indicând cheltuieli mai mari și o confirmare că economia se îndreaptă în direcția bună; New Home Sales – vânzările de case noi de la finele lunii octombrie și US S&P Case-Shiller Index (măsurat la finele lui spetembrie) ce urmărește evoluția prețurilor locuințelor, un barometru ce și-a dovedit viabilitatea de-a lungul timpului, mai ales că sectorul imobiliar are o pondere importantă în economia Statelor Unite.
Miercuri așteptăm PIB-ul pentru trimestrul al treilea, balanța comercială, vânzările de case vechi, Durable Goods Orders – comenzile pentru bunurile de folosință îndelungată, Personal Income și Personal Spending – modificările survenite în veniturile și cheltuielile personale, stocurile săptămânale de petrol și, mai ales, inflația la finele lunii octombrie măsurată prin PCE Price Index, indicatorul favorit al Fed în luarea decizilor de politică monetară. Joi este Thanksgiving iar piețele americane sunt închise, și evident, vineri este BlackFriday, începutul sezonului de cumpărături. Așadar, mare atenție la aceste date care ne vor releva starea economiei americane.
Încă mai sunt ceva companii, mai ales din linia a doua a domeniului IT, întârziate cu rezultatele trimestrului încheiat la 30 septembrie, iar printre numele mai sonore care raportează sunt Zoom Video astăzi, Dell, CrowdStrike, Autodesk sau HP.
Dell a urcat și ea pe valul acesta al inteligenței artificiale, compania înregistrând creșteri atât pentru servere, cât și pentru PC-uri. Așteptările analiștilor pentru rezultatele trimestrului sunt pentru venituri în creștere cu 10% la 24,5 miliarde de dolari și un profit net per acțiune de doi dolari și cinci cenți, iar prezentarea unor cifre mai bune decât așteptările pot să dea un nou impuls pentru acțiunile companiei, deja în creștere cu peste 85% de la începutul anului.
Săptămâna financiară în Europa
În Europa, săptămâna financiară ce tocmai a început este marcată de umbra războiului din Ucraina, spectrul escaladării sau extinderea lui și în alte țări bântuie investitorilor, ce întârzie să intre la cumpărare în pofida scăderilor din ultimele luni. Bine, nimeni nu crede că Putin este atât de nebun să folosească bombe atomice pentru că asta va aduce cu sine un răspuns similar din partea NATO sau să înceapă un nou front pentru că Rusia este mult slăbită, dar nu bag mâna în foc pentru niciuna din variantele de mai sus. Căci vorba francezului: a la guerre comme a la guerre, totul este permis în dragoste și război….
Date macroeconomice mai relevante avem astăzi din Germania, respectiv The German Ifo Business Climate Index, ce măsoară mediul economic actual și așteptările jucătorilor economici pentru următoarele șase luni, iar pe finalul săptămânii așteptăm date despre inflația din noiembrie din principalele state europene, precum și vânzările de retail, șomajul și PPI (Prețurile Producției Industriale) din Germania. Și așa cum am văzut în ultimul timp, economia germană nu o duce bine deloc, iar incertitudinile vor persista în toată această perioadă până la alegerile anticipate de la finele lui februarie 2025.
Și pe partea estică a Atlanticului avem rezultate financiare din partea unor companii cu o valoare de piață mai redusă, precum Kingfisher – printre altele, proprietarul magazinelor BricoDepot, ce raportează astăzi, Diageo, unul dintre cei mai mari producători de băuturi alcoolice, (ce are în portofoliu mărci precum Johnnie Walker, Smirnoff, Cîroc, Captain Morgan, Baileys, Guinness, Zacapa etc.), producătorii de echipamente militare BAE Systems din UK și Dassault Aviation din Franța, Lindt și Swatch din Elveția, toate miercuri 27 noiembrie și Remy Cointreau joi pe 28 noiembrie.
Și ca fun fact, dacă tocmai v-ați vândut cumva bitcoin-ul de 100.000 de dolari și nu știți ce să faceți cu banii, mai trebuie să faceți rost de vreo 11.000 de dolari ca să puteți cumpăra o acțiune la ciocolatierul Lindt…
Ce evenimente economice așteptăm în România
La nivel macroeconomic, nu avem cine știe ce știri, lumea e ocupată cu alegerile și cu Ziua Națională, ca să nu mai zic de stabilirea petrecerilor corporative de Crăciun sau a vacanțelor.
La Bursa de Valori București urmează să raporteze rezultatele financiare aferente celui de-al treilea trimestru mai multe companii listate pe piața AeRo. Aceasta este o piață de acțiuni administrată de BVB, dedicată finanțării, creșterii și promovării companiilor care nu îndeplinesc condițiile de listare pe piața principală, pe piața principală fiind diverse condiții referitoare la cifra de afaceri, profitabilitate și guvernanță corporativă care nu pot fi îndeplinite de multe dintre companii.
Este posibil să găsim aici noua Nvidia, desigur păstrând proporțiile, dar și multe companii care pot să se dovedească pietre de moară pentru portofoliu, așadar mare atenție dacă aveți în vedere să investiți în companii listate pe AeRo.
Revenind, avem astăzi raportări de la producătorul de lactate și brânzeturi Bonas (BONA) și de la producătorul și importatorul de telefoane și echipamente electronice iHunt (HUNT), mâine 26 noiembrie de la DN Agrar Group (DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, dar și de la producătorul lactatelor Lăptăria cu Caimac – Agroserv Măriuța (MILK), miercuri 27 noiembrie avem Agroland (AAB) și Norofert (NRF) dintre companiile mai tranzacționate, tot din domeniul agricol.
Joi este rândul Allview (ALW), Softbinator Tech (CODE) și Holde Agri Invest (HAI), pentru ca săptămâna să se încheie cu Glisando Garden Center (GSC) și Grup Șerban Holding (GSH). Regăsiți mai multe detalii despre aceste companii pe site-ul Bursei de Valori București. Și cu astea se cam încheie sezonul de raportări.
Așadar, pe termen scurt vin alegeri, petreceri și vacanțe; pe termen lung, vremuri tulburi și pline de neprevăzut. Informați-vă cât mai bine pentru investiții cît mai profitabile!