.
ȘtiriSăptămâna Financiară

Săptămâna financiară 2-6 decembrie 2024: ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!

Băi băiete, Caragiale ar fi fost invidios de-a dreptul pe scenariul astă de film prost pe care îl trăim acum. Avem așa o disoluție a statului de drept, cred că suntem la un minim al încrederii populației în oamenii politici și nu-i de mirare că suntem de râsul curcilor, nu mai zic de cel al europenilor și al lumii întregi.

Și atrași în comentarii și păreri partizane pierdem din vedere peisajul de fond, și anume efectele dezastruoase ale acestei situații asupra economiei, de la efectele imediate – randamentele pe care le plătește guvernul la împrumuturile contractate au sărit cu 20% în ultima săptămână, iar asta se traduce în sume mai mari pe care statul va trebui să le achite în viitor, dar mai ales efecte pe termen mediu – cine dracu să mai împrumute o țară cu un potențial președinte apropiat ideologic de Rusia, cu o economie care merge cu frâna de mână trasă, în mare nevoie de reforme structurale și administrative? Poate doar China, dar asta evident cu un preț mult mai mare…

Și nu zic eu asta, ci marea majoritate a economiștilor realiști, evident nu a celor părtinitori, care ne prezintă ca un tărâm al fericirii eterne, mâncători de mămăligă cu slană tradițională, urmași ai celebrului Burebista, cel care detesta evoluționismul și progresismul, asta bineînțeles, în timp ce butona tik-tok-ul în căutarea timpului pierdut.

Cine își mai face vreo iluzie că nu ne afundăm într-o profundă criză economică la anul se înșală amarnic – statul va fi nevoit să reducă drastic cheltuielile, să dea oameni afară, să scadă salariile, să impună noi taxe și impozite, orice va fi nevoie pentru a repune economia pe picioare, asta în condițiile în care va trebui să cheltuim sume mai mari pe înarmare.

Vă dau doar un singur exemplu, dacă v-a scăpat cumva: în primele zece luni ale anului, guvernul a cheltuit cu dobânzile la creditele contractate ”doar” 32,86 miliarde de lei, aproximativ 6,6 miliarde de euro… Măcar dacă am folosi aceste împrumuturi pentru ceva investiții publice, dar banii merg către plata salariilor bugetarilor și a pensiilor, în condițiile în care guvernul nu reușește deloc să crească încasările la bugetul de stat.

Așadar, în țara noastră, săptămâna financiară este dominată de politică și de alegeri, dar și de prezentarea mai multor date macroeconomice importante, care ne pot arăta situația precară a economiei. Avem ceva știri de la BNR – (slavă Domnului că avem o instituție independentă, credibilă pe plan internațional, căci fără această constantă am fi fost într-o situație mult mai gravă), și anume, astăzi avem nivelul rezervelor internaționale de la finele lunii noiembrie, iar joi prezentarea indicatorilor de risc bancar la finele lunii octombrie. 

La 31 octombrie 2024, rezervele valutare la BNR se situau la nivelul de 62,841 miliarde de euro, în scădere cu apropae 3 miliarde de euro față de luna precedentă, în principal pe seama plăților de rate și dobânzi în contul datoriei publice (exact ce vorbeam mai devreme). Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone și are o valoare de 8,52 miliarde de euro. Așadar, rezervele internaționale ale României se situau la 71,36 miliarde de euro, sumă care acoperă de 6,6 ori valoarea lunară a importurilor, un nivel considerat suficient pentru a face față unor eventuale probleme cu plățile datoriei.

De la Institutul Național de Statistică așteptăm astăzi datele despre șomaj după primele zece luni ale anului, mâine avem Indicele PPI – Prețurile Producției Industriale, sau inflația la poarta fabricii așa cum mai este denumită, joi datele din domeniul turismului și mai ales, cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul, adică măsura consumului privat, toate acestea la finele lunii octombrie, pentru ca vineri să avem datele provizorii ale PIB-ului din trimestrul al treilea.

Săptămâna financiară în Statele Unite

Cele mai importante evenimente ale săptămânii financiare din SUA vin dinspre prezentarea mai multor date macroeconomice, astfel:

  • Astăzi, avem ISM Manufacturing PMI la finele lunii noiembrie, și am văzut în episoadele precedente că acesta este un indicator foarte important, ce măsoară schimbările lunare din activitatea economică a producătorilor americani;
  • Mâine, 3 decembrie, așteptăm numărul locurilor de muncă nou create pe parcursul lunii octombrie, în contextul în care piața muncii din Statele Unite este pe o pantă descendentă de peste doi ani de zile și semnalează o ușoară încetinire economică;
  • Miercuri, 4 decembrie vor fi raportate stocurile săptămânale de petrol, ISM Non-Manufacturing PMI (schimbările lunare din activitatea economică din domeniul serviciilor), dar cel mai important eveniment este conferința de presă a președintelui Fed Jerome Powell, în care investitorii vor căuta indicii despre eventualele viitoare decizii de politică monetară;
  • Joi, 5 decembrie sunt prezentate locurile de muncă nou create săptămâna trecută, dar și valoarea exporturilor și importurilor SUA din luna octombrie – balanță comercială ce va suferi modificări importante anul viitor odată cu tarifele protecționiste pe care Donald Trump a declarat că le va introduce.
  • săptămâna se încheie vineri 6 decembrie cu datele despre câștigul mediu salarial al angajaților americani (cu excepția celor din domeniul agricol), rata șomajului, valoarea creditelor de consum și Michigan Consumer Sentiment, toate la finele lunii noiembrie.

Săptămâna financiară în Europa

Situația este un pic complicată pentru Europa odată cu întărirea monedei euro în raport cu dolarul american după alegerile din Statele Unite, pentru că bunurile exportate în SUA au devenit dintr-o dată mult mai scumpe cu aproximativ 8%, iar asta va avea o consecință destul de importantă asupra vânzărilor, mai ales în această perioadă a sărbătorilor de iarnă. Christine Lagarde, președintele BCE, afirma săptămâna trecută că Europa ar trebui să evite cu orice mijloace un război comercial, pentru că i-ar afecta economia destul de mult, și ar putea face asta prin achiziția de armament și gaze naturale lichefiate.

Și în Europa avem ceva date macroeconomice care pot influența evoluția piețelor, între cele mai importante fiind același indice Manufacturing PMI al zonei Euro și al principalelor state europene inclusiv UK, ce va fi prezentat astăzi, alături de rata șomajului aferent lunii noiembrie, miercuri așteptăm vânzările de mașini ale celei mai importante piețe de pe bătrânul continent, Germania, precum și Services PMI și PPI (Producer Price Index) din zona Euro, iar vineri vom avea Balanța Comercială pentru Germania la finele lunii octombrie și PIB-ul din zona Euro pentru cel de-al treilea trimestru. 

Și având în vedere contextul politic în care ne află, închei cu versurile lui Mihai Eminescu, foarte potrivite situației:

” Toate-s vechi și nouă toate;
Ce e rău și ce e bine
Tu te-ntreabă și socoate”

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button