.
ȘtiriPiețe financiareSăptămâna Financiară

Săptămâna financiară 16 decembrie – 20 decembrie 2024: decizie de politică monetară a Fed-ului

Așa cum îi șade bine românului, săptămânile ce preced sărbătorile de iarnă sunt dominate de calcule complicate și utilizarea de algoritmi complecși despre cum să împartă bruma de bani între produsele alimentare tradiționale pentru masa de Crăciun și cadouri, asta după ce a pus deoparte sumele necesare pentru cheltuielile curente, care par fără sfârșit – electricitate, gaze, combustibili, alimente, chirie etc. Și asta e o mare calitate a poporului român, faptul că nu a uitat să se bucure de viață, de plăcerile mărunte, în ciuda tuturor evenimentelor potrivnice.

Începem așadar, prezentarea evenimentelor economice ale săptămânii cu țara noastră, unde nu prea avem știri economice importante, la nivel macroeconomic sau la nivel corporativ. De la BNR așteptăm astăzi datele despre datoria externă la finele lunii octombrie, iar dinspre Institutul Național de Statistică avem miercuri Cifra de afaceri în comerțul și serviciile prestate în principal populației, Lucrările de construcții și Cifra de afaceri în comerțul cu autovehicule și motociclete, iar vineri Cifra de afaceri în comerțul cu ridicata.

La BVB, cotațiile și-au mai revenit, și ca de obicei, volumele tranzacționate vor fi din ce în ce mai scăzute pe măsură ce se aproprie sfârșitul anului, iar investitorii au primit două zile libere în care nu se fac tranzacții, respectiv 24 și 31 decembrie.

Și ca o rază de soare în toată această furtună economică perfectă care a apărut la orizont este fără îndoială, primirea noastră ca membru cu drepturi depline în spațiul Schengen. Numai prin faptul că vor dispărea cozile de sute de camioane de la vămi iar companiile vor face economii serioase, produsele românești vor deveni mai competitive din punct de vedere al prețurilor de producție, cu efect asupra creșterii PIB-ului de până la un procent; dacă vom reuși să ne păstrăm și orientarea europeană după tot tumultul asta, cel mai probabil vom asista și la creșterea investițiilor și a turismului, odată cu dezvoltarea rețelei de autostrăzi.

Așadar, avem dintr-o dată o perspectivă mult mai luminoasă a viitorului economic al țării. Doar să ne vedem fiecare de treabă ”pentru dezvoltarea multilaterală a țării”, așa cum era vorba odinioară.

Săptămâna financiară este dominată de decizia de politică monetară a Fed-ului 

Ca de obicei, săptămâna financiară începe astăzi cu cifre macroeconomice importante dinspre China, unde așteptăm date despre vânzările de retail, producția industrială, prețurile caselor și rata șomajului de la finele lunii noiembrie. Nici economia chineză nu merge cum trebuie – statul se vede nevoit să intervină prin măsuri de stimulare, sectorul construcțiilor este cel mai lovit, exporturile suferă și ele de pe urma încetinirii principalilor parteneri externi și sub amenințarea tarifelor de import propuse de Trump, dar problema cea mai mare este cea demografică: numărul de nou născuți a scăzut dramatic, iar populația îmbătrânește accelerat, ceea ce pune presiune pe dezvoltarea economică viitoare.

Tot astăzi avem date din economia europeană, respectiv HCOB Composite Purchasing Manager Index din zona euro și specific, din cele mai mari economii Germania și Franța, indice despre care am mai vorbit și în trecut și care ne oferă informații valoroase asupra stării economiei în general și a sectorului de producție și de servicii în particular, mulți analiști și investitori folosindu-l ca indicatorul economic principal, ce furnizează indicii despre creșterea sau scăderea Produsului Intern Brut pentru că managerii de achiziții au de obicei, acces din timp la date despre performanțele companiilor lor. De asemenea, așteptăm date despre evoluția salariilor din zona euro la finele celui de-al treilea trimestru, care ar trebui să arate o creștere peste valoarea inflației.

Conferința de presă a Președintelui BCE Christine Lagarde ne va oferi detalii importante despre decizia de reducere a dobânzii de referință la euro cu 0,25% de săptămâna trecută, iar analiștii și investitorii vor căuta să citească printre declarații despre starea economiei europene și despre eventualele viitoare tăieri de dobândă.

Și nu în ultimul rând, așteptâm înainte de deschiderea bursei din SUA, același indicator PMI, de data aceasta al economiei americane – cifrele lunii octombrie au arătat o ușoară contracție economică în sectorul manufacturier, dar o creștere a sectorului serviciilor.

Mâine, 17 decembrie, iarăși date numeroase cu influențe serioase asupra piețelor financiare și ale unui potențial raliu bursier de final de an – rata șomajului în Marea Britanie, German Business Expectation – așteptările managerilor germani referitoare la condițiile economice în următoarele șase luni, iar estimările sunt pentru înrăutățirea acestora, din nefericire, German ZEW Economic Sentiment – așteptările analiștilor de această dată, precum și datele referitoare la balanța comercială din zona euro.

Extrem de importante sunt și datele de peste Ocean, respectiv vânzările de retail – Retail sales, Producția Industrială și Stocurile din economie, toate pentru luna noiembrie. Vânzările de retail sunt un indicator relevant pentru cheltuielile consumatorilor, ce reprezintă cea mai mare parte a activității economice totale din Statele Unite; așteptările sunt pentru o ușoară creștere față de luna trecută, caracteristică a lunii care include Black Friday.

Îmi dau seama că poate sunt prea multe date și cifre pe care le prezentăm și le propovăduim aici, dar cum evoluția piețelor financiare este influențată serios de acestea, mai ales în cazul deciziilor investitorilor instituționali, este vital ca și noi, investitorii de retail să le cunoaștem și să ne bazăm mai puțin pe emoții (așa cum se întâmplă de obicei), pentru a lua decizii cât mai profitabile.

Miercuri 18 decembrie se încheie întrunirea de politică monetară a Fed, iar estimările converg către o nouă reducere cu 0,25% a dobânzilor de referință la dolar – probabilitate de 96,7% conform CME Fed Watch (un fel de pariuri pe deciziile băncii centrale americane); practic dobânda ar ajunge la intervalul 4-4,25%, în condițiile unei inflații la finele lunii noiembrie de 2,7%. Iar aceasta pare a fi o ultimă tăiere de dobândă pentru cel puțin jumătate de an, având în vedere inflația în ușoară creștere din ultimele trei luni și cea de-a doua înscăunare a lui Trump la Casa Albă de la finele lui ianuarie, toți participanții economici așteptând măsurile pe care noul și vechiul președinte le va implementa efectiv.

Joi Banca Angliei este așteptată și ea să reducă dobânda, mai ales în contextul celui de-al doilea trimestru consecutiv de scădere economică, conform datelor de săptămâna trecută, iar dinspre State avem datele finale ale PIB-ului celui de-al treilea trimestru, vânzările de case și PhiliFed Manufacturing Index.

Săptămâna financiară se încheie vineri 20 decembrie cu vânzările de retail din UK, PPI – Producer Price Index – inflația la poarta fabricii în principalele economii europene, dar și veniturile și cheltuielile personale în SUA și așteptările consumatorilor cu privire la condițiile economice din perioada următoare: Michigan Consumer Expectation și Michigan Consumer Sentiment – dacă noi, ca persoane, suntem încrezători că economia va crește, inflația va scădea sau că veniturile noastre vor fi mai mari, atunci o bună parte din acestea vor merge către consum, cu efect de stimulare a economiei. Iar cel mai important indicator de vineri este fără îndoială, PCE (Personal Consumption Expenditures) Price Index, indicatorul de inflație preferat de banca centrală americană în luarea deciziilor de politică monetară.

Rezultate financiare importante de la MIcron, General Mills, Accenture, Nike și Fedex

Calendarul financiar al raportărilor companiilor include câteva nume mai importante precum retailerul suedez Hennes and Mauritz, ce prezintă astăzi rezultatele financiare ale celui de-al patrulea trimestru al anului fiscal 2024, conglomeratul francez Vinci, cu o capitalizare de piață de aproximativ 60 de miliarde de euro, ce vine mâine 17 decembrie cu datele privitoare la vânzările și veniturile lunii noiembrie, miercuri 18 decembrie este rândul dezvoltatorului și producătorului de memorii Micron Technology și a unuia dintre cei mai importanți producători de produse alimentare din SUA – General Mills să prezinte rezultatele financiare ale trimestrului încheiat la 30 noiembrie, în timp ce joi 19 decembrie așteptăm rezultatele Accenture, Nike și Fedex. 

Foarte importante sunt rezultatele Fedex, analiștii preconizând venituri trimestriale de 22,14 miliarde de dolari, relativ similare cu cele din aceeași perioadă a anului trecut, și un profit per acțiune de 3,92 dolari, mai mic cu 1,8%. Fedex a inventat curieratul rapid și este liderul industriei în prezent, cu operațiuni în 220 de țări, având un impact direct asupra economiei globale de peste 85 de miliarde de dolari în anul fiscal 2024, ceea ce reprezintă aproximativ 0,1% din producția economică netă totală a lumii. De aici și importanța rezultatelor sale financiare, care ne pot arăta o încetinire a activității economice și a consumului în cazul unor cifre în scădere.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button