Evenimentele care au marcat săptămâna trecută și ce așteptăm de la săptămâna financiară 15 – 19 iulie 2024
Săptămâna financiară trecută a fost marcată de datele îmbucurătoare despre inflația în scădere din Statele Unite, care a înregistrat o creștere anuală sub estimări pe parcursul lunii iunie și a dus la creșterea optimismului investitorilor, care văd acum o primă reducere a dobânzilor de politică monetară din partea Fed la ședința din septembrie.
Noi maxime pentru bursa americană
Astfel, indicele S&P 500 a închis săptămâna în creștere cu 0,87% la 5.615 de puncte, iar indicele DOW Jones cu 1,59%, la puțin peste 40.000 de puncte, în contextul marcărilor de profituri pentru companiile din domeniul tehnologic de la finalul săptămânii și a reîntoarcerii investitorilor către alte domenii.
Prețurile petrolului s-au menținut relativ constante, cu petrolul american WTI – West Texas Intermediate tranzacționându-se la aproximativ 82,40 dolari per baril, în ciuda inflației în scădere din SUA și a previziunilor foarte optimiste ale OPEC, aproape duble față de cele ale Agenției Internaționale a Energiei: prognozele producătorilor sunt pentru o creștere a cererii 2,25 milioane de barili per zi în acest an și de 1,85 milioane de barili pentru 2025.
Prețul Bitcoin (BTCUSD) a revenit peste nivelul de 60.000 de dolari, crescând cu aproximativ 10% pe parcursul săptămânii trecute, după ce investitorii au reintrat la cumpărare în urma scăderilor importante din ultimele trei săptămâni: intrările nete în ETF-urile cu acxtiv suport Bitcoin au totalizat peste 730 de milioane de dolari. Întreaga piață a înregistrat o evoluție săptămânală pozitivă, cu Ethereum crescând cu 5,44%, Binanca Coin cu 7,8% și Solana cu 4,7%.
Maxime bursiere și în România în contextul scăderii inflației
Săptămâna trecută a fost marcată de prezentarea datelor despre inflație, care a înregistrat o creștere anuală cu 4,9% la finele lunii iunie, continuând astfel trendul de scădere din ultimele luni; cum accizele la carburanți au consemnat o creștere importantă la 1 iulie, aceasta se va transmite în prețurile lunilor următoare și cel mai probabil, acest trend se va întrerupe în lunile de vară.
Indicele BET a terminat săptămâna în foarte ușoară scădere, cu 0,03%, dar a depășit pe parcursul săptămânii nivelul de 18.500 puncte, marcând, de asemenea, un nou maxim istoric.
Ce așteptăm de la săptămâna financiară 15-19 iulie 2024
Săptămâna financiară va debuta sub imperiul încercării de asasinat al lui Donald Trump de ieri, dar și al Convenției Partidului Republican, unde acesta ar trebui să fie desemnat candidatul republican la Președinția SUA; de asemenea, președintele Fed Jerome Powel va participa la o discuție la Economic Club of Washington luni și putem avea indicii importante despre deciziile de politică monetară a băncii centrale americane, în condițiile scăderii inflației la consumator pe parcursul lunii iunie, dar revenirea pe trend crescător al inflației la producător în ultimele luni.
Banca Centrală Europeană va avea joi ședința Consiliului Guvernatorilor, dar nu așteptăm încă o nouă reducere a dobânzilor de politică monetară precum la ședința din iunie, preferând să aștepte evoluțiile economiilor din zona euro în următoarele luni.
Calendarul evenimentelor macroeconomice
În ceea ce privește datele macroeconomice, săptămâna financiară include prezentarea PIB-ului din China din trimestrul al doilea duminică noaptea, vânzărilor de retail din Germania și producția industrială din zona euro luni. Miercuri, în Europa așteptăm balanța comercială a zonei euro și ZEW Economic Sentiment Index în Germania – o sondare a aproximativ 350 de investitori instituționali și analiști germani despre evoluția economiei, iar în Statele Unite datele despre vânzările de retail și stocurile companiilor.
Miercuri avem multe date economice din Marea Britanie, între care cele mai importante sunt inflația la consumator – CPI și la producători PPI, inflația din zona euro și date din domeniul construcțiilor de case, stocurile de petrol și producția industrială din SUA. Săptămâna se încheie cu numărul cererilor de șomaj din Statele Unite și Philadelphia Fed Manufacturing Index – un sondaj al aproximativ 250 de businessuri din zona Philadelphia, care este văzut drept un important indicator al activității economice din întreaga țară, Prețurile Producției Industriale din Germania și vânzările de retail din UK.
Continuă prezentarea rezultatelor financiare semestriale
Sezonul rezultatelor financiare trimestriale accelerează săptămâna aceasta, cu prezentări de date financiare, printre altele, din partea Goldman Sachs sau Black Rock luni, Bank of America, Morgan Stanley, Rio Tinto, Barrick Gold sau Richemont marți.
Miercuri, petrecerea continuă cu ASML, United Airlines sau Johnson & Johnson, urmează TSMC, Netflix, Novartis sau Nokia joi, urmând ca vineri, printre cele mai importante companii sunt American Express, Autoliv și Schlumberger.
Un eveniment important al săptămânii este Amazon Prime Day, ce va avea loc pe 16 și 17 iunie, eveniment dedicat abonaților Amazon, care ne va arăta apetența cumpărătorilor americani pentru cheltuieli – o creștere a sumelor cheltuite ne indică o încredere a consumatorilor în evoluția economiei.